Toegenomen verkoop van nieuwbouwwoningen

16 april 2024

Stijging in verkochte nieuwbouwwoningen

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in Nederland laat een stijgende trend zien. In het laatste kwartaal van 2023 steeg het aantal verkopen naar 6100, wat 15% meer is dan het jaar ervoor, volgens cijfers van het CBS.

Prijsstijging en herstel sinds 2022Fors minder belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen

De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning lag in het vierde kwartaal van 2023 op €502.000, een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit markeert het eerste jaarlijkse stijgingspercentage sinds begin 2022.

Verkoopcijfers over 2023 en vooruitzichten

Hoewel het aantal verkopen aan het einde van 2023 toenam, bleven de verkoopcijfers van nieuwbouwwoningen voor het hele jaar 2023 nog steeds laag. In totaal werden er 16.600 nieuwbouwwoningen verkocht, het laagste aantal in vijf jaar. Niettemin zijn er signalen dat de markt voor nieuwbouwwoningen zich verder herstelt, gezien de stijging in hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van 2024.

Invloed van hypotheekrente en lonen

Een belangrijke factor achter de toegenomen vraag naar zowel nieuwbouw- als bestaande woningen is de gedaalde hypotheekrente en de stijgende cao-lonen. Hierdoor hebben potentiële kopers meer financiële ruimte en kunnen ze hogere hypotheken afsluiten. Dit resulteert echter ook in stijgende huizenprijzen, aangezien het aanbod nog steeds beperkt is.

Bron: fd.nl