Tiende Kwartaal Op Rij: Daling Verkoop Nieuwbouwwoningen

17 januari 2024

Verkoopcijfers Derde Kwartaal 2023

In het derde kwartaal van 2023 is er opnieuw een opmerkelijke daling in de verkoop van nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het de tiende opeenvolgende periode waarin het aantal woningtransacties afneemt. In vergelijking met dezelfde periode in 2022 is er een daling van bijna een derde in de verkoop van nieuwbouwwoningen en bijna 7% in transacties met bestaande woningen.

Historisch Laag Aantal Transacties

Gedurende de eerste drie kwartalen van 2023 zijn er in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht, wat het laagste aantal transacties is sinds het begin van metingen in 2015. De verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen vertonen echter een stijging van 1,9% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. In contrast hiermee dalen de huizenprijzen van het totaal aantal verkochte woningen met 3,8%.

Prijsontwikkeling Nieuwbouwwoningen

De gemiddelde transactieprijs van nieuwbouwwoningen in het derde kwartaal van 2023 bedraagt bijna €501.000, wat een stijging van €4.000 is ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarentegen dalen de transactieprijzen van bestaande koopwoningen voor het derde kwartaal op rij. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bedroeg tussen juli en september 2023 €418.000.

Deze aanhoudende trend in de woningmarkt wijst op de uitdagingen waarmee zowel kopers als verkopers worden geconfronteerd, en roept vragen op over de factoren die bijdragen aan deze voortdurende daling in woningtransacties.

Bron: NRC