Stijgende Trend in Vrije Sector Huren: +8,5% in Laatste Kwartaal

22 januari 2024

Recente cijfers van woningplatform Pararius tonen aan dat de huren in de vrije sector in het laatste kwartaal van vorig jaar met 8,5 procent zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is voor het eerst meer dan 18 euro.

Toename Woningen van Huur- naar Koopmarkt

Pararius signaleert een opvallende verschuiving van huurwoningen naar de koopmarkt. Bijna 8 procent van alle te koop staande woningen in het laatste kwartaal van vorig jaar was voorheen een huurwoning. Tegelijkertijd is het totale aanbod van koopwoningen aanzienlijk afgenomen.

Vrije Sector Huurprijzen en Aanbod

Woningen vallen in de vrije sector bij een huur vanaf 148 punten, ongeveer 880 euro. Hoewel in deze categorie maximale huurverhogingen gelden, hebben verhuurders die nieuwe contracten aanbieden de vrijheid om de huur naar eigen inzicht te bepalen. Ongeveer drie jaar geleden bevonden zich volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 600.000 woningen in de vrije sector, wat neerkomt op ongeveer 8 procent van het totaal.

Regionale Huurprijzen en Uitschieters

De huurprijzen in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, met name in grote steden, blijven beduidend hoger dan in andere delen van Nederland. In Amsterdam bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in de vrije sector 27 euro, terwijl Rotterdam en Den Haag op 20 euro zaten. Buiten de Randstad is Groningen de duurste provincie met een gemiddelde van 17 euro per vierkante meter.

Kritiek op Huurcijfers en Regulering van de Huurmarkt

Demissionair minister Hugo de Jonge’s woordvoerder betwist de representativiteit van de Pararius-monitor voor de gehele huursector. Ze benadrukt dat de dataset vooral huurwoningen in de vier grote steden met hogere WOZ-waardes bevat. De woordvoerder ontkent dat regulering van de huurmarkt leidt tot een lager aanbod en hogere prijzen, en beschouwt de verkoop van huurwoningen als een gewenste correctie op de opkoop van koopwoningen door beleggers.

Bron: NRC