Starters en doorstromers willen een eengezinswoning

9 oktober 2022

Tot 2030 moeten er als het aan de overheid ligt 100.000 woningen bij komen in Nederland. Maar wat voor huizen moeten dat dan worden? Brancheorganisaties Neprom en Woningbouwers NL deden onderzoek naar de woonwensen van woningzoekenden. Daar komt uit dat die vooral op zoek zijn naar eengezinswoningen. Als er bij de bouw rekening wordt gehouden met deze wensen dan moet 7 op de 10 huizen een eengezinswoning zijn. Qua locatie zijn er ook wensen. Eén op de drie starters wil een woning buiten het stadscentrum. De helft daarvan geeft de voorkeur aan een appartement.

Eengezinswoning buiten de stad

Woningzoekenden die graag buiten de stad willen wonen geven de voorkeur aan een eengezinswoning. Logischerwijs kunnen de doorstromers appartementen achterlaten in de buitenwijken van de steden. Als zij terecht kunnen in een eengezinswoning kunnen van twee groepen de woonwensen worden vervuld.

Senioren

Ongeveer 10% van de woningzoekenden bestaat uit senioren. Deze mensen wonen vaak in een eengezinswoning. Zij willen meestal verkassen naar een huurappartement. De eengezinswoningen, zowel huur als koop, kunnen dan beschikbaar komen voor doorstromers. Het is dus zaak dat er goed geluisterd wordt naar de behoefte van de 1,7 miljoen mensen die anno 2022 actief op zoek zijn naar een woning.

Bron: Het Financieele Dagblad