Stadsvilla’s uit 1901 moeten wijken voor nieuwbouw

25 oktober 2021

In de Van Eeghenstraat, vlak bij het bekende Vondelpark in Amsterdam, staan 3 stadsvilla’s uit 1901. Ze staan op de nominatie voor sloop. Ze werden ontworpen door een leerling van Berlage, Ernst Roest. Tot 1967 waren de villa’s bewoond, daarna werden ze omgebouwd tot kantoren die tot 2018 in bezit waren van de Postcode Loterij. De projectontwikkelaar die de panden kocht wil ze slopen en op die plaats 6 luxe appartementen laten bouwen met per stuk een woonoppervlak van 330 vierkante meter. Verkoopprijs rond de 6 miljoen euro. Omdat de Van Eeghenstraat geen beschermd stadsgezicht is, kunnen deze plannen in principe doorgaan.

Eerdere plannen tot verbouwing

Al eerder werden panden in de straat door een projectontwikkelaar gekocht. Protesten van bewoners leidden ertoe dat de plannen om de woningen samen te voegen werden aangepast, maar tegenhouden was geen optie. Plaatselijke politici werden uitgenodigd om de bezwaren van de bewoners aan te horen. Dat deden ze ook, maar tegenhouden was geen optie want de plannen voldeden aan de voorwaarden die de gemeente stelt.

Stadsvilla’s uit 1901 moeten wijken voor nieuwbouw in Amsterdamse Van Eeghenstraat

Bescherming van panden van vóór 1940

Door het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad werd in 2020 al een voorstel ingediend om panden van vóór 1940 beter te beschermen tegen sloop of ongewenste verbouwing. Dit voorstel werd aangenomen, maar tot op heden werd er niets mee gedaan. De eigenaar hoeft nu in principe alleen de sloop van de stadsvilla’s in Amsterdam alleen maar aan te melden, het aanvragen van een vergunning is niet nodig.

Nest gierzwaluw legt sloop tijdelijk stil

De sloop van de stadsvilla’s ligt momenteel stil. Een raadslid van de PvdD ontdekte dat een gierzwaluw er zijn nest heeft gebouwd en deze vogel en ook zijn nest is beschermd. De projectontwikkelaar is uiteraard niet blij met deze ontwikkeling en hoopt dat de sloop snel kan worden hervat. Dat zou kunnen als blijkt dat de gierzwaluw het nest niet meer gebruikt voor een volgend broedsel. Hoe lang de sloop door deze ontwikkeling stil ligt is nog niet te zeggen. In januari bespreekt de gemeenteraad of de Van Eeghenstraat beschermd stadsgezicht wordt. Voor de sloop van de drie stadsvilla’s komt dat besluit te laat, maar het betekent wellicht de redding van andere historische panden in de straat.

Bron: NRC Next