Samenwerkende bedrijven willen de bouw van windparken efficiënter en goedkoper maken

12 juli 2022

De bouw van windparken in Nederland krijgt veel aandacht. Windenergie is een belangrijk aspect van duurzame energieopwekking. Drie bedrijven, te weten A.Hak, SPIE en Dura Vermeer werken nauw samen om het bouwen van windparken efficiënter te maken. Daardoor dalen automatisch ook de kosten voor de aanleg. Zij ontwerpen de onderdelen voor een windpark integraal, wat kostenverlagend werkt. De drie bedrijven werken al tien jaar samen en hebben al meerdere windparken ontwikkeld waaronder Windpark Moerdijk.

Minder overlast voor de omgeving

Innovatie van windparken in Nederland moet ervoor zorgen dat er minder overlast is voor de omgeving. Ook de communicatie met de omgeving verbetert omdat er nog maar 1 aanspreekpunt is. Er wordt onder meer met prefab gewerkt waardoor het bouwen van het windpark minder hinder voor de naaste omgeving oplevert.

Samenwerkende bedrijven willen de bouw van windparken efficiënter en goedkoper maken

Nog genoeg werk voor de toekomst

De drie bedrijven zien de toekomst positief tegemoet. Vanwege de vraag naar duurzame energie zijn lokale en regionale overheden nog steeds volop op zoek naar locaties voor zonneparken en windparken. Dat biedt volop mogelijkheden om de nieuw ontwikkelde technologieën voor windparken in de praktijk te brengen. En als dat dan ook nog eens een stuk goedkoper is dan nu het geval is dan zal er zeker voldoende belangstelling zijn voor het plaatsen van orders, zo is de verwachting. Ook worden inmiddels verouderde windturbines vervangen. Hiervoor is vaak ook nieuwe fundering nodig, zodat ook daar opdrachten uit voort zullen vloeien.

Bron: Cobouw