RvS: Streep door Feyenoord City

30 oktober 2022

Het was een zeer ambitieus plan, Feyenoord City. De gelijknamige voetbalclub uit Rotterdam zou een nieuw stadion krijgen. En in het gebied daar omheen kwamen ruim 3.000 woningen, winkels, kantoren en horeca. Vijftien belanghebbenden hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen. Het ging onder meer om omwonenden en ondernemers die moesten wijken voor de nieuwe plannen. Daarnaast maakte een groep Feyenoord supporters bezwaar. Zij willen dat hun club in de oude Kuip blijft spelen. De rechtszaak diende op 1 september 2022. De Raad van State deed eind oktober uitspraak. Het oordeel was duidelijk: de plannen gaan niet door.

Plannen verworpen

De Raad van State heeft geoordeeld dat het plan ‘onuitvoerbaar’ is. Belangrijk argument daarbij was dat voetbalclub Feyenoord in 2022 aangaf dat het geen interesse meer heeft in een nieuw stadion. Zeker de komende 10 tot 15 jaar blijft de club voetballen in De Kuip. Voormalig wethouder Arjan van Gils schreef aan de gemeenteraad van Rotterdam dat dit verstrekkende gevolgen heeft. Zonder stadion wordt de grond minder waard. Daardoor komen de prijzen voor de te bouwen woningen onder druk te staan. De supporters van Feyenoord, verenigd in Vrienden van De Kuip, zijn bang dat de club de financiële consequenties van een nieuw stadion niet kan opbrengen. Dit zou het einde van de club kunnen betekenen.

Nieuw bestemmingsplan

Het niet doorgaan van Feyenoord City betekent flinke vertraging bij de bouwplannen voor Rotterdam Zuid. Er lag een plan, maar dat kan nu niet meer worden uitgevoerd. Er moet daarom een geheel nieuw bestemmingsplan worden gemaakt voor het gebied. Dit betekent een vertraging van vele jaren voor het bouwen van woningen.

Bron: NRC