Ruim 80% van de kantoorpanden in Nederland heeft nog geen energielabel

10 september 2019

Het energielabel, waaraan een koper of huurder kan zien hoe duurzaam een pand is, wordt over enkele jaren verplicht voor alle kantoorpanden in Nederland. En daarbij moeten kantoren dan ook nog eens minimaal energielabel C hebben. Eind 2019 beschikt ruim 80% van de kantoren nog niet eens over een energielabel, laat staan dat aan de norm van ‘minimaal een C-label’ wordt voldaan.

60% van de kantoorruimte moet nog worden verduurzaamd

Nog los van het feit dat veel kantoorruimte nog geen energielabel heeft, moet ook nog minstens 60% van de kantoren worden verduurzaamd om aan de eisen per 1 januari 2023 te voldoen. Het gaat om ruim 40 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Veel daarvan is nog niet voorzien van een energielabel en moet dus nog door een controleur worden bezocht. Als er vervolgens maatregelen zijn genomen voor een hoger label, moet dat ook nog worden aangepast.

Ruim 80 procent van de kantoorpanden in Nederland heeft nog geen energielabel

Weinig animo voor verduurzaming leegstaande panden

Er staat heel wat kantoorruimte leeg in Nederland. Daarvan moet ook nog een deel worden verduurzaamd. Een hoger label levert meer huurinkomsten op of een hogere verkoopprijs. Ook banken stellen tegenwoordig eisen aan de financiering van een kantoorpand als het om duurzaamheid gaat. Maar toch willen vastgoedinvesteerders lang niet altijd geld uittrekken om kantoren te verduurzamen. Ze zijn bang dat ze de investeringen niet meer terugverdienen omdat hun pand lastig verhuurd of verkocht kan worden.

Bron: Het Financieele Dagblad