Rotterdam realiseert 1500 nieuwe woningen op Katendrecht

16 december 2020

In Rotterdam wordt op het voormalige terrein van Codrico de bouw van 1.500 nieuwe woningen gerealiseerd. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst getekend met een architect en een projectontwikkelaar. Het bestaande pand wordt omgebouwd tot woningen en er komt ook nieuwbouw. Hiermee is het Rondje Rijnhaven compleet. Er ontstaat niet alleen een aantrekkelijke wandelroute, het verdwijnen van de Codrico fabriek zorgt er ook voor dat er geen vrachtverkeer meer in de Rijnhaven komt, wat mogelijkheden biedt voor recreatie op het water.

Betaalbare kop- en huurwoningen

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om een woning te kopen of te huren bij het nieuwe project, mag de koopprijs van de helft van de te bouwen huizen niet hoger zijn dan 310.000 euro en de huur van een even groot deel niet hoger dan 1.000 euro per maand. Om dit te kunnen waarmaken heeft de gemeente Rotterdam een aanvraag bij de Woonimpuls van het Rijk ingediend ter waarde van 11 miljoen euro.

Rotterdam realiseert 1500 nieuwe woningen op Katendrecht

Een nieuwe impuls voor Katendrecht

De verantwoordelijk wethouder van Rotterdam, Bas Kurvers, is enthousiast over de plannen. Er komen niet alleen woningen, maar ook kantoren, horeca en winkels. Een uitstekende impuls voor Katendrecht. Hiermee wordt de levendigheid vanuit het centrum van de stad doorgetrokken naar Katendrecht, een uniek stuk Rotterdam waar veel inwoners trots op zijn. Met de nieuwe bestemming voor wonen, werken en ontspannen kunnen alle Rotterdammers ervan profiteren. Zo moet het Rondje Rijnhaven een begrip worden in de stad.

Oorspronkelijke bewoners trekken weg uit Katendrecht

De plannen hebben ook een keerzijde. Mensen die al tientallen jaren in Katendrecht woonden voelen zich er niet meer thuis en zijn vertrokken. Ze missen de kroegjes en de levendigheid die de voormalige hoerenbuurt met zich meebracht. Dat de stad wil  vernieuwen snappen de meesten wel, en ook dat er meer huizen nodig zijn. Maar dat de nostalgie is verdwenen doet sommige rasechte Rotterdammers wel een beetje pijn.

Bron: Stadszaken