Recordopdracht Barli: duizend houten huizen voor corporaties

10 juli 2024

Grootste opdracht tot nu toe

Barli, de woningfabrikant uit Uden, heeft een recordopdracht binnengehaald om de komende vijf jaar duizend houten woningen te bouwen voor tien woningcorporaties in Noord-Brabant. Twan Vrijsen, woordvoerder van Barli, benadrukt dat deze opdracht de grootste is in de geschiedenis van het bedrijf. Hoewel de opdracht over vijf jaar is verdeeld, toont het de groeiende capaciteit en ambitie van Barli. Dit jaar produceert het bedrijf ook meer dan tweehonderd woningen in een ander project.

Bijdrage aan regionale woningnoodNoord-Brabants samenwerkingsverband Lente pleit voor meer houtbouw in Nederland

Deze opdracht draagt bij aan de aanpak van de woningnood in Noord-Brabant. Volgens de vorig jaar ondertekende woondeal moeten er tot en met 2030 in de provincie 130.600 woningen worden gebouwd. In Noordoost-Brabant alleen moeten 33.425 woningen worden gerealiseerd, waarvan 22.270 betaalbare woningen en 10.020 sociale woningen. Om deze doelen te bereiken, kiezen de corporaties voor modulair bouwen, een methode die efficiëntie en snelheid biedt.

Betrokken woningcorporaties

De tien corporaties die betrokken zijn bij deze vijfjarige opdracht zijn: Area, BrabantWonen, Charlotte van Beuningen, Mooiland, PeelrandWonen, Wonen Vierlingsbeek, Woonmeij, Woonstichting Joost, Woonveste en Zayaz. Deze corporaties richten zich specifiek op Noordoost-Brabant en hebben gezamenlijk besloten fabriekswoningen af te nemen van Barli.

Voordelen van modulaire woningen

De verplaatsbare woningen worden in de fabriek van Barli in Uden gebouwd en kant-en-klaar naar de bouwlocaties gebracht. Dit bespaart tijd en mankracht, wat essentieel is in een sector met schaarste aan arbeidskrachten. Volgens Mark Wonders, directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonmeij, kunnen bewoners door deze bouwmethode sneller hun woning betrekken. Bovendien hoeven deze huizen, dankzij een typegoedkeuring, niet individueel gecontroleerd te worden op bouwregelgeving, wat verdere tijdsbesparing oplevert.

Innovatieve materialen en duurzaamheid

Barli en de betrokken corporaties zijn van plan verschillende woningtypen te ontwikkelen, met een focus op het gebruik van biobased materialen zoals hennep en graanstro voor isolatie. Deze aanpak ondersteunt niet alleen duurzaamheid maar biedt ook innovatieve oplossingen voor de bouwsector.

Forse groei van Barli

Barli heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. In 2022 behaalde het bedrijf een omzet van 73 miljoen euro, een stijging van 42 miljoen euro ten opzichte van 2021. De nettowinst voor 2023 bedroeg 6,7 miljoen euro. In 2023 realiseerde Barli 950 woningen en verwacht in 2024 dit aantal te verhogen naar 1.200 woningen met een omzet van circa 100 miljoen euro. Deze groei wordt verder versterkt door de gewonnen tender van het Rijksvastgoedbedrijf eind 2022, waarbij Barli 288 flexwoningen mocht leveren.

Bron: cobouw.nl