Rabobank: ‘Koophuizen worden in 2022 nog eens ruim 17% duurder’

20 maart 2022

Economen van de Rabobank hebben hun verwachting voor de huizenmarkt in 2022 naar boven bijgesteld. Huizen worden nog eens ruim 17% duurder zo luidt de verwachting. Eerder werd door de deskundigen van de bank uitgegaan van een stijging met ruim 12%. Diverse factoren zorgen ervoor dat huizen waarschijnlijk in het lopende jaar nog extra in waarde zullen stijgen.

Forse prijsstijging in januari 2022

In januari 2022 stegen de huizenprijzen het hardst sinds 1995. Mede vanwege die ontwikkeling verwachten de economen van de Rabobank dat dit jaar de huizenprijs nog fors zal oplopen in vergelijking met 2021. Wellicht dat de stijging in 2023 een beetje gaat afvlakken, zo luidt de voorspelling op dit moment. Belangrijkste graadmeter voor die laatste voorspelling is dat de hypotheekrente momenteel stijgt. Dit heeft als direct gevolg dat huizenkopers minder kunnen lenen. Naar verwachting zal deze ontwikkeling zorgen voor een rem op de stijging, die nu zal uitkomen op 5,5%. Eerder werd een stijging van 3% voor 2023 voorspeld. Een grote daling van de huizenprijzen als gevolg van de hogere rente wordt niet verwacht. Dit gebeurde ook niet in de VS, waar de rente al eerder omhoog ging.

Rabobank koophuizen worden in 2022 nog eens ruim 17 pocent duurder

Oorlog in Oekraïne is onzekere factor

Een belangrijke factor die de ontwikkeling van de huizenprijzen onzeker maakt is de oorlog in Oekraïne. De economische gevolgen daarvan zijn anno maart 2022 nog niet goed in te schatten. Er wordt voorzichtig rekening gehouden met een recessie. Als die er komt, ingegeven door fors gestegen brandstofprijzen en daardoor ook prijsstijgingen voor boodschappen en tal van andere zaken, dan zal dit leiden tot een minder snelle stijging van de huizenprijzen, zo verwachten de economen van de Rabobank.

Bron: Het Financieele Dagblad