Projectontwikkelaars roepen op tot opheffing bouwstop vanwege stikstof

10 september 2019

Als gevolg van te hoge stikstofuitstoot in bepaalde regio’s zijn verschillende bouwprojecten stilgelegd of lopen in ieder geval flinke vertraging op. Terwijl de woningbouw toch al onder druk staat dreigt er nu nog meer stagnatie omdat de Raad van State heeft geconcludeerd dat bepaalde bouwprojecten te dicht bij hoge uitstoot van stikstof liggen en daarom niet kunnen worden voortgezet. De vereniging van projectontwikkelaars roept nu op om de bouwstop op te heffen zodat er weer gebouwd kan worden. De doelstellingen voor het realiseren van meer woningen zullen anders zeker niet worden gehaald.

Bouwvergunningen worden niet meer afgegeven

Projectontwikkelaars kampen niet alleen met projecten in aanbouw die nu noodgedwongen stil liggen. Er worden door gemeenten ook geen nieuwe bouwvergunningen meer afgegeven uit angst dat ook hier de stikstofuitspraak van de RvS roet in het eten gaat gooien. Vergeleken bij de intensieve veeteelt veroorzaakt een woning een verwaarloosbare hoeveelheid stikstof. Daarom vindt de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars.

Projectontwikkelaars roepen op tot opheffing bouwstop vanwege stikstof

68% stikstofuitstoot komt van de landbouw

Uit onderzoek blijkt dat 68% van de uitstoot van stikstof afkomstig is van de landbouw en veeteelt. 17% van de uitstoot wordt veroorzaakt door verkeer. Tien procent is afkomstig van woningen. Waarbij het gebruik van aggregaten en machines bij de bouw wordt meegeteld. Ook het gebruik van auto’s van bewoners wordt meegeteld. Als je dan ook nog bedenkt dat 70% van het vlees dat in Nederland wordt geproduceerd niet voor eigen consumptie maar voor de export is, dan is het gerechtvaardigd om van de landbouwsector een ‘offer’ te verlangen om de woningbouw weer vlot te trekken.

Bron: Stadszaken.nl