Plek voor 35.000 woningen in onnodige kantoren

17 juli 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

Uit de transformatieatlas die de Rabobank publiceerde, blijkt dat er ruim 2 mln m2 kantooroppervlak in de markt kunnen worden omgebouwd naar 35.000 woningen. Vooral buiten de randstad zijn er kansen.

Volgens Maarten Donkers, hoofd kennis en sturing bij Rabo Real Estate Finance (en onze docent voor de modules ‘Vastgoedmarkt’ en ‘Vastgoedwaarde’), doen ‘verschillende partijen een oproep om woningen in de wei te bouwen’, terwijl uit analyses van Rabobank nu juist blijkt dat er 2,1 miljoen m2 tot 2,5 miljoen m2 kantooroppervlak omgebouwd kan worden. ‘Leegstandscijfers dalen wel, maar zijn overall nog veel te hoog om van een gezonde kantorenmarkt te kunnen spreken.’

Om te voldoen aan de grote ‘woningbouwopgave in de komende decennia’ zijn er voor transformatie van kantoorpanden vooral kansen in Almere en Rijswijk. Daarna volgen Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Transformatiekansen liggen veelal in de middelgrote steden, waar jonge volwassenen zich vestigen nu de grote steden voor hen te duur worden.

Meer weten over assetmanagement? Bekijk de opleiding Assetmanagement