Dit zijn de plannen van de nieuwe eigenaar met het kantoor van ABN Amro op de Zuidas

20 december 2021

Victory Group heeft het prestigieuze kantoor van ABN Amro gekocht aan de Amsterdamse Zuidas. De verkoop werd eind 2021 geformaliseerd. De nieuwe eigenaar wil het pand gaan herontwikkelen. Er moeten onder andere woningen komen, wellicht in een nieuw te bouwen woontoren op het terrein. Het is niet de bedoeling dat het voormalige hoofdkantoor van de bank helemaal tegen de grond gaat. Maar dat neemt niet weg dat het complex wel een heel ander uiterlijk krijgt.

Grondige aanpak

Het plan is om de draagconstructie te laten staan. Dat is duurzamer dan alles te slopen, zo is de visie. Eerder werd dit al gedaan bij het Manhattan Center in Brussel, licht Erik Moresco, directeur van Victory Group toe aan het Financieele Dagblad. Samen met G&S Vastgoed wordt gekeken naar mogelijkheden om bij te bouwen. Door de verkoop van het ABN Amro kantoor ontstaat nu de mogelijkheid om op de Zuidas woningen te realiseren. Dit is een nadrukkelijke wens van het bestuur van Amsterdam. Zij willen dit deel van de stad een bredere functie geven dan alleen het zakendistrict wat het nu is. Daarom zou het zomaar kunnen dat er een woontoren met appartementen op het terrein wordt gebouwd.

Dit zijn de plannen van de nieuwe eigenaar met het kantoor van ABN Amro op de Zuidas

Atrium

Victory Group is geen onbekende op de Nederlandse zakelijke vastgoedmarkt. Eerder kocht het bedrijf het Atrium, ook op de Zuidas. In 2012, midden in de vastgoedcrisis, werd het pand aangekocht voor 100 miljoen euro. Vijf jaar later werd het pand aan een Franse investeerder verkocht voor, naar verluidt, 500 miljoen euro. Dit wordt gezien als één van de meest succesvolle transacties ooit. Maar dat was nog niet alles. In 2015 verkocht Victory Group de grond aan de gemeente Amsterdam. Het Atrium stond als één van de weinige panden op de Zuidas op eigen grond. De nieuwe eigenaar betaalt nu jaarlijks erfpacht aan de gemeente. Victory ontving voor de grond 57 miljoen euro.

Lange termijn planning

Op korte termijn gebeurt er niets met het ABN Amro kantoor. De huidige eigenaar huurt het na de verkoop nog tot eind 2024. Pas in 2025 verhuist het grootste deel van het personeel van de bank naar een nieuw pand in de Amsterdamse Bijlmer dat eerst nog moet worden gerenoveerd. Dat betekent dat Victory Group pas vanaf 2025 serieus aan de slag kan. De bouwplannen zullen naar verwachting 5 tot 10 jaar in beslag nemen.

Bron: Het Financieele Dagblad