Permanente huuropslag voor nieuwbouwwoningen

7 februari 2024

Demissionair minister Hugo de Jonge neemt verdere stappen om investeerders in nieuwe huurwoningen tegemoet te komen. Hij stelt voor dat investeerders permanent 10% extra huur mogen vragen voor woningen waarvan de bouw voor 2026 begint, in plaats van slechts tien jaar.

Aanpassingen in de Wet Betaalbare Huur

Deze veranderingen komen als onderdeel van het wetsvoorstel dat De Jonge dinsdag naar de Tweede Kamer stuurt. Het wetsvoorstel, bedoeld om de huren in de vrije sector te reguleren, verhoogt de grens voor huurregulering naar alle woningen met 186 punten of minder. Hierdoor mogen verhuurders maximaal €1100 per maand vragen.

Beslissing in de Tweede Kamer

Op donderdag zal de Tweede Kamer beslissen of het wetsvoorstel wordt behandeld of dat dit wordt uitgesteld tot na de vorming van een nieuw kabinet. De meningen van de PVV en NSC zijn hierin cruciaal, terwijl de BBB en VVD voorstellen dat het wetsvoorstel controversieel wordt verklaard.

Lobby vanuit de vastgoedsector

Sinds de aankondiging van het wetsvoorstel voert een deel van de vastgoedsector een felle lobby tegen. Particuliere beleggers voorspellen een verkoopgolf uit vrees voor verlies op de verhuur, terwijl institutionele partijen waarschuwen voor een stilstand in de nieuwbouw van huurwoningen bij onvoldoende rendement.

Bron: FD