Oproep tot inspectie van MuWi-vloeren na incident met betonschol

10 juli 2023

Loskomende betonschol zorgt voor inspectieoproep

Naar aanleiding van een incident waarbij een stuk vloer naar beneden kwam in een school in Rotterdam IJsselmonde, roept de minister gemeenten op om met spoed de vloeren van ‘MuWi-scholen’ te inspecteren. Het betonstuk viel door het systeemplafond op een tafel, maar er vielen gelukkig geen gewonden. Inspecteurs ontdekten scheuren in zowel de verdiepings- als de dakvloer van het schoolgebouw.

Het MuWi-systeem en de oorzaak van het incident

Het betreffende schoolgebouw was gebouwd volgens het MuWi-systeem, ontwikkeld door de Vlaardingse aannemer Muijs & de Winter. Dit systeem werd veel gebruikt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De vloeren bestaan uit voorgespannen betonliggers met vulblokken ertussen, bedekt met een deklaag. Bij de inspectie ontdekte TNO dat de onderflens van een vulblok al tijdens de bouw was losgescheurd en vast was komen te zitten tussen de naastgelegen balken. Na verloop van tijd is het losser komen te zitten en uiteindelijk in mei van dit jaar naar beneden gekomen. Het probleem werd niet opgemerkt vanwege het systeemplafond.

Inspectie van andere MuWi-scholen noodzakelijk

TNO onderzocht ook twee andere scholen in Rotterdam die gebouwd waren volgens het MuWi-systeem en vond vergelijkbare schades. Hoewel de constructieve veiligheid niet in gevaar is, kunnen loszittende flenzen wel gevaar opleveren voor leerlingen en docenten. De minister vraagt alle gemeentebesturen om de MuWi-scholen binnen hun grenzen te inventariseren en grondig te inspecteren.

Het MuWi-systeem en de populariteit ervan

Het MuWi-systeem was een van de meest gebruikte bouwsystemen tijdens de naoorlogse industrialisatiegolf. Het werd voornamelijk gebruikt voor portiekwoningen, maar breidde zich uit naar galerijflats en schoolgebouwen. De flexibiliteit van het systeem maakte het populair bij architecten vanwege de mogelijkheid om verschillende plattegronden te creëren. Muijs & de Winter verstrekte licenties aan aannemers door heel Nederland, waaronder Dura die enkele woonwijken in Enschede heeft gebouwd met het MuWi-systeem.

Belang van inspectie en overname van Muijs & de Winter

Het ministerie verwacht minder problemen bij woongebouwen waar meestal een vast plafond is toegepast. Toch wordt Bouw- en Woningtoezicht opgeroepen om eigenaren en gebruikers te informeren over mogelijke risico’s en hun eigendommen te inspecteren. Muijs & de Winter, opgericht in 1942, werd in de jaren negentig overgenomen door IBC uit Best, dat op zijn beurt in 2000 werd ingelijfd door Heijmans.

Bron: cobouw.nl