Oplopende coronacijfers baren bouwbedrijven zorgen wegens personeelstekorten

12 november 2021

Eind 2021 lopen de coronabesmettingen in Nederland weer fors op. Nieuwe maatregelen en zelfs lockdowns zijn aan de orde. Bouwbedrijven vrezen hierdoor een personeelstekort omdat buitenlandse werknemers naar huis terugkeren of niet naar Nederland komen uit vrees hier vast te komen zitten als er nieuwe reisbeperkingen worden afgekondigd. Europa lijkt een brandhaard van besmettingen, want ook in de landen rond Nederland zoals Duitsland en België loopt het aantal besmettingen snel op. Gespecialiseerd uitzendbureau BouwGenius maakt zich grote zorgen over het kunnen vervullen van vacatures nu er uit het buitenland minder arbeidsmigranten komen. Werknemers die hier al zijn voor de zekerheid naar huis terugkeren nu de grenzen nog open zijn.

Fors minder buitenlandse arbeidskrachten

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) deed onderzoek naar het aantal buitenlandse werknemers in de sector. Daaruit blijkt dat er in vergelijking met 2019 zo’n 6.000 arbeiders minder uit andere landen in Nederland werken. In 2019 was a25% van de werknemers in de bouw afkomstig uit het buitenland. Dat betekent dat er een fors tekort dreigt, terwijl er juist grote plannen zijn om te bouwen om het tekort aan woningen op te lossen.

Oplopende coronacijfers baren bouwbedrijven zorgen wegens personeelstekorten

Extra problemen bij de inhuur van personeel

Bouwbedrijven zoals Heijmans lopen tegen personeelstekorten aan bij het realiseren van projecten. Al geeft CEO Ton Hillen aan dat de problemen voor Heijmans nog meevallen. Bouwend Nederland, de overkoepelende organisatie van bouwbedrijven constateert dat het aantrekken van gekwalificeerd personeel lastiger is. Voor arbeiders uit het buitenland geldt soms een quarantaineplicht waardoor ze niet direct aan de slag kunnen. Uit angst bij een uitbraak van corona niet meer naar huis te kunnen kiezen bouwvakkers uit andere landen er vaker voor om in hun eigen land te blijven.

Komen de arbeiders na de coronacrisis nog terug naar Nederland?

De deskundigen zijn het er niet over eens of de arbeidsmigranten na de coronacrisis nog terugkomen. Ook in Oost-Europa is een groeiende behoefte aan vakmensen en kan dus een personeelstekort ontstaan. Bovendien stijgen ook daar de lonen. Het loont dus voor werknemers minder om voor Nederlandse bouwbedrijven te komen werken en daarvoor hun familie of gezin in de steek te laten. Anderzijds zijn anderen ervan overtuigd dat weken in Nederland voor een flinke groep nog steeds aantrekkelijker is dan werken in hun thuisland. De toekomst zal uitwijzen hoe de situatie zich zal ontwikkelen.

Bron: Cobouw