Open ramen zonder geluidsoverlast

27 juli 2020

Slapen met open ramen, het is de wens van veel mensen, zeker als het hoogzomer is en de temperaturen ’s nachts tot tropische waarden stijgen. Maar een nadeel is dat je dan wel met dealen met de herrie die van buiten komt. Stadsverkeer, maar ook de buren die misschien nog tot laat op de avond in de tuin zitten terwijl jouw wekker al vroeg gaat, weerhoudt veel mensen ervan om de ramen open te zetten. De Technische Universiteit van Singapore komt nu met een innovatief systeem dat ervoor moet zorgen dat je de frisse lucht binnenhaalt maar de herrie buitensluit.

Geluid omzetten in stilte

Het systeem is voorzien van een microfoon die het geluid van buiten opvangt. Dit wordt vervolgens doorgestuurd naar een systeem van speakers dat het geluid isoleert en omzet naar stilte. Hiervoor moet nu nog een constructie in het raamkozijn worden geplaatst die bestaat uit 24 speakers, wat het slapen met open ramen nog niet erg praktisch maakt. Het systeem keert geluidsgolven om, waardoor het volume van binnenkomend geluid wordt gedempt. Helemaal stil wordt het niet, want het systeem moet immers verschillende geluidsfrequenties aan kunnen en dat werkt nog niet optimaal. Vergelijkbare systemen worden ook in auto’s en vliegtuigen toegepast.

Kunnen we straks met open ramen slapen zonder geluidsoverlast

Noise-reduction 2.0

Het systeem is vergelijkbaar met moderne koptelefoons die een noise-reduction systeem hebben. Het verschil is dat bij de koptelefoon het geluid slechts op korte afstand hoeft te worden onderdrukt. Het systeem dat nu in Singapore wordt gepresenteerd moet geluiden die van verder komen zien te dempen. Binnenkort wordt de proefopstelling, die nu alleen in een laboratorium is getest, geoptimaliseerd zodat er ook in een ‘echt’ huis kan worden getest. Als de proeven slagen dan wordt slapen met de ramen open zonder geluidsoverlast wellicht in de toekomst mogelijk.

Bron: NRC Next

Delen op LinkedIn