Ook in september 2022 dalen de prijzen voor koopwoningen

31 oktober 2022

De daling van de huizenprijzen heeft definitief ingezet. Ook in september 2022 leverden woningen bij verkoop minder op. De lagere huizenprijzen worden veroorzaakt door diverse factoren. Vooral de snel stijgende hypotheekrente is hier debet aan. Voor een hypotheek moet inmiddels tussen de 4 en 5% rente worden betaald.

Sterkste daling sinds mei 2013

De prijs voor een koopwoning daalde tussen augustus en september 2022 met 0,7%. Dat is de sterkste daling sinds mei 2013. Het is ook de tweede maand op rij dat de prijzen dalen. Vergeleken met juli 2022 warenhuizen in augustus 0,1% goedkoper.

Ook in september 2022 dalen de prijzen voor koopwoningen

Hypotheekrente meer dan verdubbeld

De hypotheekrente stond een jaar geleden nog op minder dan 2%. Nu berekenen hypotheekverstrekkers tussen de 4 en 5%, afhankelijk van de looptijd. Het eind van de stijging is bovendien nog niet in zicht. De lagere huizenprijzen zijn het directe gevolg van deze ontwikkeling. Kopers kunnen minder lenen met hun inkomen. Dit leidt ertoe dat er minder wordt overboden of zelfs helemaal niet meer.

Stijging op jaarbasis vlakt af

Kijkend naar de huizenprijs op jaarbasis is er nog wel sprake van een stijging. In september 2021 lag de prijs voor een bestaand koophuis 9,6% lager dan een jaar later. Maar dit staat niet meer in verhouding tot prijsstijgingen van 20% in de eerste helft van 2022. De gemiddelde prijs voor een koopwoning lag in september 2022 op iets meer dan 447.000 euro. Ook het aantal verkochte woningen daalde, met uitzondering van de verkopen in Amsterdam en de stad Utrecht.

Bron: Het Financieele Dagblad