Ook in Nederland verrijzen steeds meer mooie houtprojecten

13 januari 2021

Bouwen met hout wordt steeds populairder. Ook in Nederland komen steeds meer houtbouw projecten. Niet alleen voor woningen, maar ook  voor andere panden worden steeds vaker geen beton en bakstenen meer gebruikt. Vier van de mooiste bouwprojecten in hout laten we hier de revue passeren. Overigens wordt ook in andere landen met hout gebouwd. In Zweden, Italië en Noorwegen is houtbouw nog populairder dan in Nederland.

HAUT – Amsterdam

HAUT in Amsterdam wordt voorlopig het hoogste houten bouwwerk van Nederland. Het gaat om een woontoren die in totaal 73 meter hoog gaat worden. Het gebouw telt 21 verdiepingen en gaat als het gereed is 53 appartementen huisvesten. De gemeente Amsterdam schreef een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een houten gebouw aan de Amstel. Projectontwikkelaar. Deze woontoren is het op 2 na hoogste gebouw project in Europa. De appartementen waren vrijwel allemaal al verkocht toen het pand nog in aanbouw was.

Ecodorp Boekel

De huizen in Ecodorp zijn allemaal gebouwd van recyclebaar materiaal. Het gaat daarbij niet alleen om hout maar onder andere ook om leem. Wat ook bijzonder is: het materiaal voor de woningen komt allemaal uit de regio. De wijk in Boekel was een initiatief van een stel dat graag duurzaam wil leven. Het hele project wordt zonder subsidie gerealiseerd. Er worden 30 klimaatadaptieve huurwoningen gebouwd, een aantal mantelzorgwoningen en werkplaatsen. Het is de bedoeling dat de bewoners vrijwel geheel in hun eigen levensonderhoud en energiebehoefte voorzien. Daarom worden er onder andere ook boomgaarden aangeplant. De oplevering van het Ecodorp staat gepland voor april 2021.

Ook in Nederland verrijzen steeds meer mooie houtprojecten

Pakhuis Meesteren – Rotterdam

Pakhuis Meesteren, waar tot 1999 thee werd opgeslagen, stamt uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Op het dak van het betonnen gebouw  werden in 2015 twee houten verdiepingen gebouwd. Dat was voor het eerst dat een bestaande betonnen constructie werd voorzien van een houten opbouw. De twee extra verdiepingen herbergen appartementen, vergaderruimtes en er is een dakterras.

Wildopvangcentrum Avolare – Veluwe

De bouw van dit centrum is een mooi voorbeeld van houtbouw projecten die helemaal zijn afgestemd op de omgeving waar ze staan. Om en ook op het gebouw wordt groen geplant, waardoor het complex insecten zal aantrekken. Die dienen dan weer als bron van voeding voor vogels en vleermuizen. Voor hen worden meerdere nestkasten geplaatst. Er is duurzaam CLT hout gebruikt, voor een deel van het gebouw is hardhout en glas gebruikt. Het opvangcentrum voorziet zelf in de energiebehoefte door zonnepanelen op het dak van het pand. Regenwater wordt opgevangen om te worden gebruikt voor bassins voor watervogels. Het centrum wordt in de loop van 2021 opgeleverd.

Bron: VPRO.nl