De onverminderde charme van de jaren 30 woning

18 oktober 2021

Alle verduurzamingsdrift ten spijt blijven ze onverminderd populair; jaren 30 huizen. Bij menig woningzoeker staan ze hoog op het wensenlijstje. Waarom vallen we bijna een eeuw later nog steeds als een blok voor deze huizen? We zijn anno 2021 nog steeds dol op erkers, verspringend metselwerk en paneeldeuren. De vraag naar dit soort huizen is zelfs zo groot dat ook nieuwbouwprojecten in jaren 30 stijl worden neergezet.

Een huis dat sfeer ademt

De populariteit van jaren 30 huizen valt te verklaren aan de uitstraling. Huizen uit latere decennia zoals de jaren 70 zijn veel meer 13 in een dozijn. Een jaren dertig huis kenmerkt zich door erkers, glas in lood en houtsnijwerk in het trappenhuis. Dat is wat veel mensen aanspreekt. IN de jaren dertig werd er nog met aandacht voor detail en degelijk gebouwd. Vloerconstructies zijn bijvoorbeeld veel beter dan van huizen uit latere periodes. Een ander voordeel is dat de woningen op aantrekkelijke locaties staan, in of dicht bij het centrum. Buitenwijken hadden dorpen en steden toen immers nog niet.

Stimulering van particuliere bouw

In 1901 werd de Woningwet aangenomen. Het Rijk stimuleerde daarmee vooral de sociale woningbouw. Die subsidie werd in 1925 stopgezet. Vanaf dat moment werd juist geïnvesteerd in luxere woningen. Daarom hebben veel jaren 30 huizen een chique uitstraling. Omdat er nog niet massaal werd gebouwd hebben de huizen ook allemaal een individueel karakter. In tegenstelling tot jaren 50 woningen die snel gebouwd werden en waar dus niet al te diep over werd nagedacht. Omdat huizen in de jaren 30 een goede belegging bleken te zijn werd er meer gebouwd voor de middenstand en minder voor arbeiders.

De charme heeft ook een keerzijde

Jaren 30 woningen hebben niet alleen maar voordelen. Ze zijn meestal slecht geïsoleerd. Eensteensmuren zonder spouw maken isolatie onmogelijk. Ramen met enkel glas, houtwerk dat veel onderhoud vraagt een loden leidingen waarvan de vervanging een vermogen kost zijn maar een paar voorbeelden. Een jaren 30 huis opkrikken naar energielabel A is vrijwel altijd onhaalbaar, ook al doe je nog zo je best. Toch verwachten makelaars niet dat dit ten koste gaat van de populariteit. De voorkeur voor huizenkopers is uiteraard aan trends onderhevig. Nu zijn het de jaren 30. Maar ook huizen uit de jaren 50 winnen aan populariteit. Deze naoorlogse woningen werden enkele decennia vaak afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw, maar nu worden dit soort huizen weer populair. In Rotterdam bijvoorbeeld is een jaren 50 huis enorm populair, zo zegt architectuurhistoricus Noor Mens. ‘Iedere bouwstijl en -periode heeft zijn charme. De kans dat we iets van pakweg 70 jaar geleden ineens weer in het moderne straatbeeld zien opduiken is dus nooit uitgesloten’.

Bron: Het Financieele Dagblad