De Omgevingswet wordt niet ingevoerd per 1 januari 2023

19 oktober 2022

Minister Hugo de Jonge was eerder dit jaar nog heel stellig: de invoering van de Omgevingswet wordt echt niet langer uitgesteld. Op 1 januari 2023 was het zover. Deze nieuwe wet, die alle regelgeving omtrent bouwen, infrastructuur en andere ruimtelijke ordening zaken moet bundelen, was al meerdere keren uitgesteld. Maar inmiddels is duidelijk dat ook deze datum niet wordt gehaald.

Risico’s met ICT

De Eerste Kamer moet akkoord gaan met invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. Maar de Senaat vroeg advies aan het Adviescollege ICT-toetsing. Het rapport van dit college is uiterst kritisch. In het rapport staat onder meer dat er ‘onvoldoende zekerheid is over de kwaliteit van de ICT systemen en het nog te verwachten aantal fouten’. Het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) is het systeem dat alle overheden, zoals gemeenten en provincies, moeten gaan gebruiken. Via dit systeem worden alle vergunningen verwerkt. Aanvragen, wijzigingen en verwerking gebeurt via het DSO. Al sinds de start van de ontwikkeling van de Omgevingswet blijkt dat het erg lastig is om alle systemen aan elkaar te koppelen.

De Omgevingswet wordt niet ingevoerd per 1 januari 2023

Beperken van maatschappelijke risico’s

Het Adviescollege doet geen uitspraak over de invoeringsdatum van 1 januari 2023. Wel wijst ze erop dat er grote risico’s zijn. Die zijn er overigens ook als de invoering opnieuw wordt uitgesteld. De Eerste Kamer moet dus een weloverwogen besluit nemen waarin alle aspecten worden meegenomen. Inmiddels is besloten dat de invoering inderdaad opnieuw wordt uitgesteld naar in ieder geval 1 juli 2023. In het rapport wordt aanbevolen om in geval van uitstel de tijd te nemen voor grondige heroriëntatie.

Minister De Jonge teleurgesteld

Nu blijkt dat de Omgevingswet opnieuw wordt uitgesteld is minister De Jonge uiteraard teleurgesteld. Hij stelt in een reactie dat hierdoor bouwplannen wellicht vertraging oplopen. Maar de Eerste Kamer wil een weloverwogen beslissing nemen en er zijn volgens de Kamerleden op dit moment nog te veel zorgen om de wet per 1 januari 2023 in te voeren. Ook hebben gemeenten en provincies aangegeven minimaal een half jaar tijd nodig te hebben om de wet te kunnen invoeren. Die planning wordt sowieso niet meer gehaald.

Bron: Het Financieele Dagblad