Omgevingswet baarde Ministerie grote zorgen

9 april 2020

Lange tijd bestond op het ministerie van Binnenlandse Zaken een grote zorg over de Omgevingswet. Deze werd niet openlijk geuit. Er heerste chaos en de deadlines waren te scherp gesteld. De invoering in 2021 leek vrijwel onhaalbaar. Inmiddels is vanwege het coronavirus uitstel aangekondigd. Vlak na de openbaring van de zorgen door de journalistiek.

Vertraging was onvermijdelijk

Ook zonder het coronavirus was de vertraging rond de Omgevingswet onvermijdelijk, stellen de belangrijkste softwarebouwers van het systeem. Veel van de cruciale delen waren nog niet op orde en er moest nog maanden getest worden. Gesteld werd dat het probleem zo groot was, dat dit onvermijdelijk tot problemen op 1 januari 2021 had geleid. Het werd al het volgende ICT-drama van de overheid genoemd.

Omgevingswet baarde Ministerie grote zorgen

Waarschuwingen in december

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan allerminst verrast zijn door de situatie. Al in december bleek na een inventarisatie dat er problemen bestonden. Er werd gevreesd voor de besluitvorming die zou versnipperen en in een chaos zou eindigen. Het invoeren en testen van de software duurde langer, vooral door interne problemen op het ministerie. Dit kon tot wel jaren vertraging opleveren.

Gebrekkige samenwerking

De landelijke regie bij het invoeren van de Omgevingswet is afwezig. Overheidsdiensten zouden moeten samenwerken, maar stuiten vooral op onbegrip bij elkaar. Soms lijken organisaties revanche op elkaar te nemen voor zowel de wet als oudere zaken die nog spelen. Om tot een succesvolle invoering te komen, is stevige interventie nodig, stellen specialisten.

Vertrouwen in de situatie

De eerste kamer werd niet op de hoogte gesteld van deze zaken. Terwijl er nog gestemd moest worden over de Omgevingswet. Omdat er in de Eerste Kamer nog voldoende vertrouwen heerste, werd voor de wet gestemd. Dat belanghebbenden nu naar buiten treden komt omdat zij geen vertrouwen hadden dat het ministerie de invoering zelf zou uitstellen. Volgens hen is het coronavirus straks een dankbaar excuus om gezichtsverlies te voorkomen.

Bron: NRC.next