NVM: Prijzen van huurwoningen stijgen met 10% in 3e kwartaal 2020

17 november 2020

De NVM heeft bekendgemaakt dat de prijzen voor huurwoningen in het 3e kwartaal van 2020 met gemiddeld 10% zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook Vastgoedmanagement Nederland meldt een vergelijkbare stijging van de huren. Dat er beweging is op de woningmarkt wordt deels veroorzaakt door de gevolgen van de coronacrisis.

Vertrek van expats biedt ruimte op de woningmarkt

Door de coronacrisis vertrokken vanaf maart vele tienduizenden expats uit Nederland. Ze boekten halsoverkop vluchten naar huis zolang er nog werd gevlogen. Het is nog onbekend wanneer de situatie weer normaliseert. Ook is het lang niet zeker of alle expats terug zullen komen, nu thuiswerken onderdeel uitmaakt van het nieuwe normaal. Daardoor kwamen er ineens huurwoningen beschikbaar voor ‘gewone’ Nederlanders en werd er een ongekend hoog aantal nieuwe huurcontracten afgesloten. Dit was blijkbaar ook aanleiding om de prijzen te verhogen, mede vanwege de hoge woningnood in Nederland. Mede daarom was er een forse stijging van de prijzen voor huurwoningen te zien. Opvallend is daarbij dat gemeubileerde en gestoffeerde woningen minder hard in prijs stegen.

NVM Prijzen van huurwoningen stijgen met 10 procent in 3e kwartaal 2020

Gemiddelde huurprijs van 13 euro per vierkante meter

In het 3e kwartaal van 2020 bedroeg de gemiddelde huurprijs voor een woning 13 euro per vierkante meter. Het gaat dan om de kale huur, dus exclusief andere kosten zoals voor gemeentelijke belastingen of in sommige gevallen water, gas en stroom.

Woningprojecten opgeleverd

Het ligt niet alleen aan de vertrokken expats dat er momenteel veel gebeurt op de woningmarkt, aldus NVM voorzitter Onno hoes. Er zijn in de tweede helft van 2020 ook relatief veel woningprojecten opgeleverd waardoor er meer woningen beschikbaar zijn gekomen. Desondanks is er nog steeds veel meer vraag naar huurwoningen dan er aanbod is. Het is dan ook de verwachting dat de prijzen van huurwoningen ook de komende tijd nog blijven stijgen, zeker als er een nieuw contract wordt afgesloten.

Bron: NRC Next

Meer weten over assetmanagement? Bekijk de opleiding Assetmanagement