NVM: Kopers hebben meer keus op de huizenmarkt, maar de huizenprijzen dalen nog niet

18 juli 2022

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) constateert in zijn cijfers over het tweede kwartaal van 2022 dat er flink meer woningen te koop worden aangeboden. Maar daarmee houdt het goede nieuws voor kopers op: de prijzen dalen nog niet. Integendeel: in de periode april tot en met juni 2022 gingen de prijzen juist weer omhoog. De gemiddelde prijs voor een koopwoning bedroeg in deze periode 448.000 euro, dat is ruim 10% meer dan in dezelfde periode in 2021 en een stijging van 3,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Nog geen duidelijke kanteling op de woningmarkt

In het eerste kwartaal van 2022 daalden de huizenprijzen nog licht, maar dit gebeurt vaker in het eerste kwartaal. Nu de prijzen in de maanden daarna toch weer stijgen lijkt er nog geen sprake van een duidelijk keerpunt op de woningmarkt. Wel merken makelaars dat een woning soms wat langer te koop staat en dat er minder aanvragen voor een bezichtiging komen. Dat zijn voorzichtige tekenen dat de woningmarkt wellicht wat afkoelt, maar niet duidelijk genoeg om nu al te kunnen zeggen dat dit een trend is, aldus Lana Gerssen van de vakgroep Wonen van de NVM.

NVM Kopers hebben meer keus op de huizenmarkt, maar de huizenprijzen dalen nog niet

Meer woningen te koop

Het aanbod aan koopwoningen nam flink toe, de stijging bedroeg in het tweede kwartaal 42%. Dit komt doordat eigenaren hun woning eerder te koop zetten dan ze aanvankelijk van plan waren. Mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht gaan nu alvast over tot verkoop, mede vanwege de snel oplopende hypotheekrente waardoor kopers minder kunnen lenen. Ook komt het nu weer vaker voor dat mensen eerst hun huidige woning proberen te verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning kopen. Huizen staan soms wat langer te koop wat uiteraard wat onzekerheid geeft. De rust is echter nog lang niet weergekeerd op de woningmarkt, 8 op de 10 woningen werden verkocht boven de vraagprijs.

Dalende verkoop nieuwbouwwoningen

Opvallend aan de NVM cijfers over het tweede kwartaal van 2022 is dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalt. Die trend is al een tijdje gaande. Een mogelijke oorzaak is dat het aanbod niet aansluit bij de vraag. Kopers zijn vooral op zoek naar eengezinswoningen terwijl er vooral appartementen worden gebouwd. Dit heeft uiteraard te maken met de grondprijzen en de beschikbare bouwlocaties. Een tweede reden is dat kopers huiverig zijn om een nieuwbouwwoning te kopen in deze onzekere tijden. De inflatie is hoog, bouwkosten kunnen flink oplopen door een tekort aan grondstoffen en de bouw kan door allerlei oorzaken vertraging oplopen. Ook de snel gestegen hypotheekrente speelt een belangrijke rol. In het tweede kwartaal van 2022 werden circa 36.000 huizen verkocht, dat is ongeveer net zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: Het Financieele Dagblad