NS: bebouwing boven spoorstations is bespreekbaar

5 augustus 2019

De NS heeft stations op de best bereikbare plekken in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, den Haag en Utrecht. Door mensen de mogelijkheid te bieden om daar ook te gaan wonen en werken wordt er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Daarom is de NS in gesprek met de 4 grote steden om bebouwing boven spoorstations mogelijk te maken.

Benut de ruimte boven de stations

Sebastiaan de Wilde, hoofd Vastgoed bij NS, ziet mooie kansen. “Boven de stations is veel ruimte, soms wel ter grootte van 20 voetbalvelden. Het is zonde om die ruimte niet te benutten voor woningen, kantoren en aanvullende voorzieningen. Daar komt bij dat hiermee een bijdrage kan worden geleverd aan het oplossen van het nijpende tekort aan woningen in de grote steden”.

NS bebouwing boven spoorstations is bespreekbaar

Werkgevers willen terug naar de stad

Werkgevers zijn bereid om hun hoofdkantoor in het centrum van de stad te vestigen als de bereikbaarheid goed is. Kijk naar het nieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo. Dit opende pal naast Utrecht CS. De werknemers kunnen geen gebruik maken van een parkeergarage, want die is er niet. Ze hebben wel allemaal een businesscard voor het openbaar vervoer. Als er meer gebruik wordt gemaakt van bebouwing boven spoorstations dan kan dit in veel meer gevallen worden toegepast.

Op korte termijn al starten met bouwen

De Wilde is enthousiast over de plannen, waarop hij in 2016 al promoveerde. Naar het voorbeeld van bijvoorbeeld New York, waar al honderd jaar geleden boven het Central Station werd gebouwd en de sporen nu niet eens meer zichtbaar zijn, wil hij ook in Nederland zo snel mogelijk starten. Als de gemeenten knopen doorhakken en beslissingen nemen om dit avontuur aan te gaan, dan kan er al over 4 tot 5 jaar worden begonnen met bouwen, aldus De Wilde.

Bron: Cobouw.nl