Nog steeds stijgt het aantal verstrekte hypotheken in Nederland

25 augustus 2020

Het aantal verstrekte hypotheken in Nederland stijgt nog steeds fors. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 is er sprake van een stijging van rond de 25% dit jaar. Er werden 114.000 nieuwe hypotheken afgesloten. Dat betrof vooral oversluitingen en het afsluiten van een extra hypotheek. Oversluitingen vinden vooral plaats bij de koop van een ander huis, een extra hypotheek wordt vaak afgesloten voor een verbouwing. In het tweede kwartaal van 2020 werd voor een recordbedrag van 38 miljard euro aan hypotheken afgesloten.

Daling bij hypotheken grootste hypotheekverstrekkers

Opvallend is dat er steeds minder verstrekte hypotheken worden afgesloten bij de drie grootste aanbieders. Vooral ING leverde fors in. Het aandeel van de 3 grootste hypotheekaanbieders daalde met ruim 2%. Het aandeel zakte naar rond de 45% en dat is het laagste percentage sinds dit aspect wordt onderzocht. Vooral mensen die oversloten of een extra hypotheek afsloten weken uit naar andere hypotheekverstrekkers. Starters en doorstromers sloten een gemiddeld iets hogere hypotheek af, uit het onderzoek blijkt een plus van 0,95%. Oversluiters leenden juist ruim 2% minder. Het lijkt op dit moment dat de coronacrisis juist een gunstig effect heeft op de hypotheekmarkt.

Nog steeds stijgt het aantal verstrekte hypotheken in Nederland

Veel oversluitingen uit angst voor een rentestijging

Het lijkt er op dat veel mensen nu de tijd nemen om hun hypotheek te beoordelen en deze indien mogelijk over te sluiten voor een lagere rente. Verstrekte hypotheken hebben nu immers nog een historisch lage rente. Veel huizenbezitters vrezen dat de rente mogelijk gaat stijgen door de economische gevolgen van de huidige crisis. Om deze onzekerheid voor te zijn wordt er nu massaal overgesloten en bij geleend. Dit soort hypotheken bedroeg 40% van het totaal aantal afgesloten hypotheken in het tweede kwartaal van 2020, een stijging met ruim 60%.

Bron: Het Financieele Dagblad