Nieuwbouw en starters met koophuis getroffen door kentering op de huizenmarkt

18 oktober 2022

De kentering op de huizenmarkt lijkt een feit. De prijzen voor koopwoningen daalden in het derde kwartaal 2022 met 5,8% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit is vooral een nadeel voor starters met een koopwoning. Zij betaalden immers de hoofdprijs voor hun huis. Als ze nu willen doorstromen is de kans groot dat de woning voor minder moet worden verkocht. Al voor de zomer merkten makelaars dat de sfeer op de huizenmarkt aan het veranderen was. Er werden minder bezichtigingen aangevraagd en verkopers kregen minder biedingen. Huizen die niet makkelijk in de verkoop liggen staan soms net als vroeger langdurig te koop.

De huizenprijzen dalen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) constateert een stevige prijsdaling in het derde kwartaal van 2022. De prijs voor een bestaande koopwoning daalde met 5,8% in vergelijking tot het kwartaal ervoor. Op jaarbasis was er nog wel sprake van een prijsstijging van 2%. Maar die stijging staat in geen verhouding tot de prijsstijgingen van 20% in de eerste helft van 2022. In Amsterdam, de trendsetter voor de huizenprijzen in Nederland, bedroeg de daling zelfs ruim 8%.

Nieuwbouw en starters met koophuis getroffen door kentering op de huizenmarkt

Negatief sentiment

De groep huizenbezitters die voor hoge prijzen een eerste woning kocht is terughoudend geworden. Zij willen misschien wel doorstromen, bijvoorbeeld van een appartement naar een eengezinswoning. Maar de kans zit erin dat ze voor hun appartement niet de prijs krijgen die ze voor ogen hebben. Daar komt bij dat nieuwbouwwoningen nog niet in prijs lijken te dalen. Tel daarbij op de onzekerheid over hoge energiekosten, de inflatie en de stijgende hypotheekrente en de verklaring voor de stagnatie op de huizenmarkt is duidelijk.

Starters zijn misschien beter af

Mensen die hun eerste huis gaan kopen zijn misschien beter af dan starters met een eerste koopwoning. Maar ook dat is geen uitgemaakte zaak. Dalende prijzen op de huizenmarkt zijn gunstig. Maar die moeten dan wel de hogere rentelasten compenseren. Ook de fors gestegen energielasten zijn een nadeel. Huizenbezitters die pakweg 5 jaar geleden een huis kochten zullen minder snel in de problemen komen. Volgens berekeningen van de NVM stegen de huizenprijzen sinds 2020 met gemiddeld 100.000 euro.

Stagnerende verkoop nieuwbouw

Een categorie die veel last heeft van de ontwikkelingen op de huizenmarkt is de nieuwbouw. De prijzen zijn te hoog en het aanbod sluit niet aan bij wat kopers zoeken. Die willen vooral eengezinswoningen terwijl er vooral appartementen worden opgeleverd. In het 3e kwartaal van 2022 werden slechts 5.200 nieuwbouwwoningen verkocht, een daling van 33%. Vastgoedontwikkelaars worden hierdoor terughoudend met nieuwe projecten.

Bron: Het Financieele Dagblad