Nederlandse fabrikant bouwt megafabriek voor prefab woningen in Duitsland

25 oktober 2021

De vraag naar prefab woningen groeit. Daarom gaat het Nederlandse bedrijf Daiwa House Modular Europe, voorheen bekend onder de naam Jan Snel, een megafabriek in Duitsland bouwen voor de productie van modulaire woningen. Het bedrijf doet dit in samenwerking met Capital Bay. In de buurt van Berlijn moet een megafabriek verrijzen. Hier worden als de plannen naar wens verlopen vanaf 2023 tienduizenden prefab huizen en delen daarvan geproduceerd. Beide bedrijven investeren tientallen miljoenen in het project.

Nederlandse fabrikant bouwt megafabriek voor prefab woningen in Duitsland

Overname Jan Snel

Het Japanse bedrijf Daiwa House Group nam Jan Snel uit Montfoort in 2021 over. Met deze overname wilde het bedrijf voet aan de grond krijgen op de Europese markt. Jan Snel is een gevestigde naam in Nederland en daarbuiten. Het bedrijf bouwde al voor grote projecten in zowel Nederland als Duitsland. Het is de bedoeling dat in de fabriek die nu bij Berlijn wordt gebouwd, straks complete prefab woningen worden gemaakt. Het gaat dus niet alleen om casco ruimtes maar ook over complete keukens en badkamers. CEO Harry van Zandwijk van Daiwa licht toe dat huizen bouwen met behulp van prefab sneller en goedkoper is. Ook in Duitsland is er sprake van woningnood. In de nieuwe fabriek kunnen duizenden woningen per jaar worden geproduceerd. Hierdoor kan het bouwen een stuk sneller en met minder personeel. Een uitkomst, want veel bouwers hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel.

Krappe tijdsplanning

Voor de bouw van de nieuwe fabriek is de tijdsplanning aan de krappe kant. De grond is nog niet in bezit. Dat geldt overigens ook voor de grond van een aantal projecten waarvoor Daiwa Europe gaat bouwen. Als blijkt dat de nieuwe fabriek voor prefab woningen niet op tijd klaar is dan wordt er voorlopig gebouwd in de fabrieken van Jan Snel, gevestigd in de Eemshaven, in Hulst en in Montfoort. Met vertraging wordt serieus rekening gehouden. Ook de bouw van een fabriek voor modulaire woningen in Zuid-Wales verloopt niet zoals gehoopt, de onderhandelingen met de plaatselijke overheid over de locatie zijn nog niet afgerond.

Bron: Het Financieele Dagblad