Nederlanders wonen ruim, ondanks woningtekorten

11 maart 2024

In tegenstelling tot de alarmerende berichten over woningtekorten, blijkt uit onderzoek van ING Research dat Nederlanders in Europese vergelijking best ruim wonen.

Ruimte per bewonerDalende huizenprijzen en afnemende transacties

Nederlanders hebben gemiddeld meer dan twee kamers per persoon ter beschikking, wat bijna het hoogste aantal is in Europa. Opvallend is dat huurders in Nederland gemiddeld meer ruimte hebben dan woningeigenaren, terwijl dit in de meeste andere EU-landen andersom is.

Ruimte versus tekort

Ondanks de ruime woonsituatie kampt Nederland met een woningtekort. Dit komt doordat de vraag naar woningen groter is dan het aanbod. De oorzaken van dit tekort zijn complex en divers, met factoren als bevolkingsgroei, vergrijzing, en strengere eisen aan nieuwbouw.

Verklaring voor de ruimte

De ruime woonsituatie in Nederland kan worden verklaard door het grote aantal kamers per woonhuis: Nederland heeft veel eengezinswoningen met meer kamers dan appartementen. En het wordt verklaard door het lage aantal personen per huishouden: in Nederland wonen gemiddeld 2,3 personen per huishouden, wat niet ver af ligt van het EU-gemiddelde.

Vergelijking met Europa

In de EU woont 3% van de bevolking in een woning met onvoldoende kamers. In Nederland is dit ook slechts 3%, terwijl dat in sommige Oost-Europese landen meer dan een derde is.

Bron: fd.nl