Minister Ollongren wil einde aan forse huurstijging voor woningen in de vrije sector

22 mei 2020

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat er een einde komt aan de soms exorbitante huurstijging in de vrije sector. Ze werkt aan een wetsvoorstel dat regelt dat de huur jaarlijks met maximaal 2,5% mag stijgen plus de voor dat jaar vastgestelde inflatie. Deze regel geldt nu al voor sociale huurwoningen. In de vrije sector is er nu geen beperking voor de huurstijging, waardoor huurders van deze woningen soms met enorme huurstijgingen worden geconfronteerd. Vanwege de schaarste aan beschikbare woningen kan dit tot enorme problemen leiden. Hier wil het kabinet nu een eind aan maken.

Minister Ollongren wil einde aan forse huurstijging voor woningen in de vrije sector

Opkoopbeperking betaalbare woningen

Het kabinet werkt ook aan een wet die gemeenten de mogelijkheid moet geven om een ‘opkoopbeperking’ in te stellen. Dit moet voorkomen dat betaalbare woningen worden opgekocht door beleggers en op deze manier niet beschikbaar komen voor starters op de woningmarkt. Niet alleen de huurstijging van vrije sector woningen moet worden beperkt, ook de mogelijkheden voor mensen met een middeninkomen om een huis te kopen moeten als het aan het kabinet ligt worden vergroot.

Meer flexibiliteit met huurcontracten

Een verhuurder mag een huurder nu maximaal 1 keer een tijdelijk huurcontract aanbieden voor de duur van 2 jaar. Daarna gaat de huur voor onbepaalde tijd in. Minister Ollongren wil de mogelijkheid bieden om de huur 1 of 2 keer te verlengen met een tijdelijk contract. De maximale huurperiode onder een tijdelijk contract kan op deze manier maximaal 3 jaar duren. Ook deze maatregel moet voor meer flexibiliteit op de woningmarkt zorgen.

Bron: NRC Next