Minister Ollongren komt met strengere regels voor de verhuur van woningen

15 december 2020

Uit een wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren blijkt dat gemeenten straks huizenkopers niet mogen verplichten om zelf in de woning te gaan wonen. Wel komt er een ‘opkoopbescherming’ voor bestaande woningen. Hierdoor kunnen gemeenten de verhuur van woningen in bepaalde wijken aan banden leggen. Het wetsvoorstel dient ter bescherming van starters op de woningmarkt en mensen met een middeninkomen. Die vissen nu vrijwel altijd achter het net omdat relatief goedkope woningen worden opgekocht door beleggers die ze vervolgens gaan verhuren.

Bescherming van de leefbaarheid in wijken

De opkoopbescherming dient ook om wijken leefbaar te houden. Het is niet wenselijk dat in een wijk veel woningen zijn waar de bewoners maar kort verblijven, omdat ze bijvoorbeeld worden verhuurd aan seizoenarbeiders uit het buitenland. De zelfbewoningsplicht geldt alleen voor nieuwbouwwoningen. Gemeentebesturen maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om beleggers te weren voor deze categorie huizen. De zelfwoonplicht beperkt het eigendomsrecht te veel, zo oordeelt de minister. Daarom wordt dit niet in de wet opgenomen. Wel mogen gemeenten straks voorwaarden stellen voor de verhuur van woningen.

Minister Ollongren komt met strengere regels voor de verhuur van woningen

Verbod op koop voor verhuur voor 3 jaar

Als het wetsvoorstel van minister Ollongren wordt aangenomen dan gaat een opkoopbescherming voor bepaalde wijken gelden voor een periode van 3 jaar. Gemeenten mogen dan verbieden dat een goedkope of middeldure woning wordt gekocht door iemand die het huis vervolgens gaat verhuren. Dit moet wel beargumenteerd worden, zoals bijvoorbeeld bescherming van de leefbaarheid in een bepaalde wijk. De opkoopbescherming geldt dus nooit standaard voor een hele gemeente.

Uitzonderingen voor verhuur

Er komen wel uitzonderingen op het verhuurverbod. Een huiseigenaar die minimaal een jaar in zijn woning heeft gewoond, mag zijn huis voor maximaal een jaar verhuren, maar niet aan toeristen. Een woning naast een bedrijfspand mag wel worden verhuurd. Ook mogen ouders een woning kopen voor hun studerende kind en hier vervolgens huur voor vragen.

Bron: Het Financieele Dagblad