Minder verkochte huizen heeft ook gevolgen voor het aantal verstrekte hypotheken

11 oktober 2021

Het aantal verkochte huizen daalt gestaag. Dat is niet vreemd want vanwege de nog steeds stijgende prijzen op de woningmarkt durven veel mensen de verkoop van hun woning niet meer aan omdat ze geen zekerheid hebben een andere woning terug te kunnen kopen. Dit heeft ook gevolgen voor het aantal verstrekte hypotheken en ook voor de reden waarom er een hypotheek wordt aangevraagd. In het derde kwartaal van 2021 werd 20% minder hypotheken afgesloten voor de aankoop van een woning.

Vooruitzichten voor huizenkopers zijn somber

Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, ziet het somber in voor mensen die op dit moment een woning willen kopen. Het aanbod loopt terug, en de prijzen voor huizen die wel te koop worden aangeboden zullen zeker nog verder stijgen, verwacht hij. Een huis zal nar verwachting minstens 14% duurder zijn dan aan het eind van 2020. Er worden niet significant minder hypotheken afgesloten, alleen de reden voor de aanvraag is veranderd. Er wordt geen hypotheek meer aangevraagd voor de aankoop van een woning, maar des te meer vanwege een verbouwing of in verband met oversluiting om van de lage rente te kunnen profiteren.

Minder verkochte huizen heeft ook gevolgen voor het aantal verstrekte hypotheken

Hypotheek voor verduurzaming

Het aantal hypotheken dat werd verstrekt voor een verbouwing steeg in het derde kwartaal van 2021 met ruim 50%. Huizenbezitters besluiten, nu verhuizen geen optie is, hun huidige woning aan hun wensen aan te passen. Vaak gaat het ook om maatregelen ter verduurzaming, zeker nu de prijzen voor gas en stroom zeker aan het einde van 2021 ongekend hard stijgen. Nog maar de helft van het aantal hypotheken dat wordt verstrekt wordt afgesloten vanwege de aankoop van een woning.

Krapte op de huizenmarkt is landelijk

Kon je tot pakweg 2019 in de noordelijke provincies van Nederland nog wel een huis kopen, ook daar is de situatie nu veranderd. Het aantal afgesloten hypotheken voor een nieuw huis daalde in Groningen, Drenthe en Friesland met 19%. Wel werden in de noordelijke provincie fors meer hypotheken overgesloten (+73%) en verdubbelde het aantal aanvragen voor een verbouwing. In 2019 werd nog 13% meer hypotheken afgesloten dan sinds het begin van de coronacrisis. Toen werd nog 7 op de 10 hypotheekaanvragen gedaan voor de aankoop van een nieuw huis.

Bron: Het Financieele Dagblad