Minder studenten in de techniek betekent stagnatie van de ontwikkeling van verduurzaming

4 juli 2022

Het Financieele Dagblad heeft een analyse gemaakt van het aantal nieuwe studenten bij Hbo’s en universiteiten in technische studierichtingen. Daaruit blijkt dat dit aantal in sommige gevallen dramatisch terugloopt. Minder studenten in technische beroepen kan tot grote problemen leiden bij het werven van toekomstig personeel als het gaat om de innovatie op het gebied van verduurzaming. Bij de Hbo-opleidingen Werktuigbouwkunde werden 9% minder studenten ingeschreven, bij de opleiding Elektrotechniek daalde dat aantal met 17%. Bij universiteiten werden minder studenten ingeschreven bij Computer Science (59%) en bij en bijna een kwart (23%) minder studenten start in september 2022 met de studie Civil Engineering.

Nijpend tekort aan vakbekwaam personeel

Een tekort aan werktuigbouwkundigen, data analisten en ander technisch personeel zorgt ervoor dat bedrijven geen essentiële stappen kunnen zetten als het gaat om verduurzaming. Doekle Terpstra van branche organisatie Techniek Nederland noemt de ontwikkeling zorgelijk. Er staan anno zomer 2022 ruim 23.000 vacatures open in de beroepen die het hardst nodig zijn. Voor de gehele technieksector bedraagt het aantal in te vullen banen meer dan 100.000. Enexis moet het elektriciteitsnet uitbreiden omdat in sommige delen van het land nu al bedrijven niet meer kunnen worden aangesloten. Maar het bedrijf heeft 300 vacatures open staan in de installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde.

Minder studenten in de techniek betekent stagnatie van de ontwikkeling van verduurzaming

Numerus fixus

Te weinig interesse is niet de enige oorzaak voor minder studenten in technische beroepen. Dit wordt ook veroorzaakt door een tekort aan docenten. Voor de studie Computer Science geldt bijvoorbeeld een numerus fixus om die reden. Veel bedrijven zoeken nu hun heil in het opzetten van leerwerktrajecten. Studenten kunnen dan direct aan de slag en daarnaast volgen ze een deeltijdstudie. Ook het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen werkt aan plannen om meer leerlingen naar de technische Hbo’s en universiteiten te lokken.

Bron: Het Financieele Dagblad