Minder huurwoningen beschikbaar in vrije sector

24 april 2024

In het eerste kwartaal van 2024 is het aanbod van huurwoningen in de vrije sector met bijna 28 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit komt doordat steeds meer beleggers ervoor kiezen om vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Hierdoor stijgen de huizenprijzen weer.

Toename van huurwoningen op de koopmarktVerhuren van vastgoed onaantrekkelijk maken is nadelig voor de woningmarkt

Woningplatform Pararius rapporteert dat een groeiend aantal huurwoningen vanuit de particuliere huursector naar de koopmarkt verschuift. Dit heeft geleid tot een stijging van de gemiddelde huizenprijzen, die nu op 18,30 euro per vierkante meter liggen.

Beleid en de invloed op de huurmarkt

Het percentage van het koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt is gestegen naar 7 procent. Makelaarsvereniging NVM bevestigt dat veel verhuurders hun woningen niet opnieuw verhuren, maar te koop aanbieden. Overheidsmaatregelen hebben het minder aantrekkelijk gemaakt voor beleggers om huurwoningen aan te bieden.

Druk op de huurmarkt

Pararius benadrukt dat deze ontwikkelingen wijzen op aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, waar een beperkt aanbod en een sterke vraag leiden tot stijgende huurprijzen. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is echter van mening dat de verkoop van huurwoningen niet de oorzaak is van de hogere huurprijzen.

Wet Betaalbare Huur en toekomstige maatregelen

De Tweede Kamer zal naar verwachting binnenkort stemmen over de Wet Betaalbare Huur. Deze wet stelt voor dat de huurprijs afhankelijk is van de kenmerken van de woning, in de hoop dat woningzoekenden met middeninkomens meer kans krijgen op een betaalbare huurwoning. De Raad van State heeft echter bezorgdheid geuit over het mogelijke effect van de wet op het aantal verkochte huurwoningen.

Bron: nrc.nl