Minder aanbod van woningen doet huurprijzen extra stijgen

22 april 2024

Stijgende huurprijzen in de vrije sector

De huurprijzen van woningen in de vrije sector blijven stijgen, met een gemiddelde toename van 8,6% tot €18,30 per vierkante meter, volgens gegevens van Pararius.

Afname van huuraanbodDe huren in de vrije sector zijn aan een opmars begonnen

Een belangrijke oorzaak van deze stijging is de afname van het aanbod aan huurwoningen. Strengere regelgeving heeft ertoe geleid dat beleggers hun huurwoningen verkopen, wat het aanbod verder doet slinken. Pararius constateert ook dat er meer koopwoningen op de huurmarkt belanden.

Een aanzienlijke toename sinds 2016

Sinds 2016 zijn de huurprijzen per vierkante meter in de vrije sector met meer dan een derde gestegen, aanzienlijk meer dan de inflatie in dezelfde periode. Gemiddeld betaalt een huurder nu €16,46 per vierkante meter voor een kale woning en €22,15 voor een gemeubileerde woning.

Regionale verschillen in huurprijzen

Amsterdam blijft de duurste stad voor huurwoningen, met een gemiddelde prijs van €27 per vierkante meter. Ook omliggende steden zoals Haarlem en Amstelveen kennen hoge huurprijzen. In tegenstelling tot steden als Almere en Purmerend, waar de prijzen relatief lager zijn.

Verschuiving naar de koopmarkt

Pararius signaleert een verschuiving van woningen van de particuliere huurmarkt naar de koopmarkt. Het aandeel koopwoningen afkomstig uit de huursector op het platform is gestegen naar 7%, tegenover minder dan 4% ruim een jaar geleden.

Bron: fd.nl