Meer huizen te huur in Amsterdam als gevolg van Covid-19

16 april 2020

Verhuurders van woningen in Amsterdam kijken naar andere mogelijkheden om aan huurpenningen te komen. Door de coronacrisis is de vraag naar huurwoningen in Amsterdam afgenomen. Expats zijn naar huis vertrokken. Toeristen boeken geen Airbnb meer omdat ze niet mogen reizen. Er worden hierdoor opvallend veel appartementen in Amsterdam te huur aangeboden. Een ruim appartement met 4 slaapkamers voor € 1850 per maand was tot voor kort ondenkbaar maar het is nu volop beschikbaar. Wel met een steeds weer terugkerende beperking: de woning is slechts voor 3 maanden te huur.

Meer huizen te huur in Amsterdam als gevolg van Covid-19

Amsterdam verhuurt 20.000 woningen per jaar aan toeristen

In Amsterdam worden jaarlijks zo’n 20.000 woningen verhuurd aan vakantiegangers. Al deze toeristen, op wellicht een enkeling na, hebben nu hun verblijf noodgedwongen moeten annuleren omdat reizen praktisch niet meer mogelijk is. De verhuurders worden voor de misgelopen inkomsten slechts zeer beperkt gecompenseerd. Het is dus niet meer dan logisch dat verhuurders van woningen in Amsterdam nu proberen hun panden via de reguliere verhuur te verhuren. Maar de beperkingen blijven uiteraard van kracht, want zodra de toeristen weer komen moet het huis beschikbaar zijn, omdat de verhuur aan toeristen en expats doorgaans veel meer oplevert.

Geen dalende trend in de huurprijzen in Amsterdam

Kenners betwijfelen of er sprake is of wordt van een dalende trend in de huurprijzen in Amsterdam. Die zijn al jaren skyhigh en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in gaat komen. Van een structurele daling is immers pas sprake als de huurprijzen gedurende een langere periode structureel lager zijn dan voorheen. Een verlaging voor een paar maanden, in de hoop dat de crisis dan voorbij is en de prijs dus weer omhoog kan, lijkt nu eerder waarschijnlijk.

Bron: NRC Next