Landgoed De Wielewaal van de familie Philips wordt eigendom van de gemeente Eindhoven

13 februari 2022

De gemeente Eindhoven heeft voor 29 miljoen euro landgoed De Wielewaal gekocht. Dit landgoed was voorheen het bezit van de familie Philips. De laatste icoon uit deze familie, Frits Philips, overleed op 100-jarige leeftijd in 2005. Het landgoed van 142 hectare werd aan het begin van de 20e eeuw gekocht door Anton Philips, de vader van Frits. De Wielewaal is drie keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam. Er staan 5 woningen op het terrein, waaronder de villa waar het gezin Philips woonde en wat mede door Frits werd ontworpen.

Landgoed De Wielewaal van de familie Philips wordt eigendom van de gemeente Eindhoven

Geen duidelijkheid over de erfenis

Na de dood van Frits Philips bleek dat hij niet had vastgelegd wat er met De Wielewaal moest gebeuren na zijn overlijden. Datzelfde gold voor de aanzienlijke kunstcollectie die zijn vader al was begonnen te verzamelen en die door zoon Frits verder was uitgebreid. Veel schilderijen werden in de jaren na zijn dood voor miljoenen euro’s op veilingen verkocht. Na het overlijden van Philips werd het landgoed gekocht door textielondernemer Marc Brouwers, bekend van groothandel Bremtex, die het in 2016 te koop zette omdat hij dichter bij zijn familie wilde gaan wonen.

Bod uit het buitenland

Er kwamen verschillende geïnteresseerden kijken op De Wielewaal en er werd zelfs een bod van 44 miljoen euro neergelegd. Maar Brouwer wilde dat het complex niet in handen zou komen van een investeerder uit China of Rusland. De gemeente wil als de verkoop rond is het terrein gedeeltelijk openstellen voor het publiek. Het is de bedoeling om er een stadsbos van te maken, waarbij ook een aantal in de buurt gelegen parken en het trainingscomplex van voetbalclub PSV deel van zullen uitmaken. De plannen van de gemeente worden in februari aan de gemeenteraad voorgelegd. Als die instemt dan kan de verkoop nog vóór 1 maart rond zijn. Huidige eigenaar Brouwers blijft nog gedurende 3 jaar op De Wielewaal wonen zodat de gemeente de plannen met het terrein gefaseerd kan uitvoeren.

Bron: Het Financieele Dagblad