Landelijk wonen is voor een steeds kleinere groep huizenkopers betaalbaar

27 juni 2022

Vanwege de algemene krapte op de woningmarkt in Nederland worden nu ook woningen buiten de Randstad in rap tempo duurder en daalt het aantal verkopen. Voor wie landelijk wonen een optie is was er enkele jaren geleden nog genoeg keuze. Maar vooral sinds de uitbraak van corona trekken steeds meer Randstedelingen naar andere delen van Nederland. De prijs van een woning buiten de Randstad steeg de afgelopen 5 jaar tot iets minder dan 740.000 euro. Het aantal woningen dat te koop werd aangeboden daalde fors.

Woonboerderijen in trek bij Randstadbewoners

Woonboerderijen zijn populair bij hen die de Randstad verlaten omdat ze landelijk willen wonen. 20% van de verkochte huizen in deze categorie werd aangekocht door voormalige inwoners van de Randstad.

Wonen op het platteland is vooral populair bij autobezitters

Prijsstijging agrarische bedrijven

Niet alleen huizen die landelijk gelegen zijn, ook agrarische bedrijven stegen in prijs. Bij verkoop blijkt dat agrarische grond ten opzichte van 2021 bijna 6% duurder is geworden. Hoe deze ontwikkeling in de komende jaren gaat hangt sterk af van de gevolgen van het stikstofbeleid van de regering.

Bron: Het Financieele Dagblad