Komt de droom van het nieuwe stadion van Feyenoord nog uit?

4 augustus 2020

Al jaren wordt er gepraat over Feyenoord City. Het prestigieuze en peperdure project waar ook de gemeente Rotterdam voor een flink bedrag aan mee zou moeten gaan doen. Feyenoord City wordt niet alleen de nieuwe thuishaven van de gelijknamige voetbalclub, het moet een complex worden met tal van activiteiten. Maar of het hele plan doorgaat wordt steeds onzekerder.

Kritisch rapport van de Rotterdamse Rekenkamer

Er ligt inmiddels een kritisch rapport van de Rekenkamer van de Rotterdamse gemeenteraad. De kosten van het totale project komen op meer dan 645 miljoen euro. Naast de kosten voor het nieuwe stadion moeten er kosten worden gemaakt voor de herbestemming van de oude Kuip en voor de infrastructuur rond het nieuwe Feyenoord City. Particuliere investeerders moeten een belangrijk deel van dit bedrag gaan opbrengen.

Komt de droom van het nieuwe stadion van Feyenoord nog uit

Investeerders haken af vanwege ongunstige voorwaarden

Feyenoord wil het nieuwe stadion omdat de club beter wil kunnen concurreren met de andere twee grote Nederlandse clubs, Ajax en PSV. Maar investeerders staan niet te springen. Feyenoord heeft een spelersbudget dat ver achterblijft bij dat van de twee belangrijkste concurrenten. Investeerders willen niet royaal investeren omdat ze pas als laatste worden uitbetaald bij de verdeling van de winst. Feyenoord wil eigenaar worden van het stadion, maar of dat haalbaar is, is nog maar zeer de vraag.

Modernisering van De Kuip is een serieuze optie

Het wordt steeds duidelijker dat de modernisering van De Kuip een serieus alternatief is voor Feyenoord City. De kosten daarvan blijven steken op zo’n 225 miljoen euro, ongeveer 1/3 van de investeringen die nodig zijn voor complete nieuwbouw. Deskundigen hopen dat de plannen voor Feyenoord City worden gestopt voordat het te laat is en voordat Rotterdam een zoveelste débacle tegemoet gaat als het gaat om een mislukt of veel te duur uitgevallen bouwproject.

Bron: NRC Next