Kantoortuin maakt medewerkers ziek

2 maart 2020

De kantoortuin leek zo’n mooi plan. In werkelijkheid blijkt het echter wel heel veel gezondheidsproblemen bij medewerkers te bezorgen. Concentratieverlies, hoofdpijn, stress en vermoeidheid zijn voorbeelden.

Schaf de kantoortuin af

Bedrijfsartsen luiden inmiddels de noodklok. Dat werd bekend via televisieprogramma De Monitor. Deze artsen pleiten ervoor om de kantoortuin in kantoorruimten helemaal af te schaffen.

Kantoortuin maakt medewerkers ziek

Minder is meer

Uit een enquête die door De Monitor is gehouden blijkt dat de artsen in grote meerderheden voor veranderingen zijn. 80 procent van de artsen is er zeker van dat er minder zieken zouden zijn als er minder werknemers bij elkaar in een kantoorruimte worden geplaatst. 60% wees zoals eerder aangegeven op het geheel afschaffen van de tuinen.

Veel genoemd probleem

9 op de 10 artsen zegt dat het probleem vaak aangehaald wordt. Werknemers wijzen naar het werken in de kantoortuin als de oorzaak voor hun eigen problemen. Zaken zoals geluidsoverlast worden dan vaak genoemd. Ook verlies van concentratie speelt een grote rol.

Meer stilte op kantoor

Specialisten denken dat meer stilte op kantoor de oplossing is. Ergonomen wijzen op de privacy ervan. Veel mensen voelen zich gevangen in de kantoortuin. Wanneer ze meer vrijheid hebben om hun werk zelf in te richten, zou dat veel positief effect kunnen hebben.

Bron: Het Financieele Dagblad