Kantonrechter Rotterdam beperkt recht op huurkorting voor ondernemers met online omzet

3 augustus 2021

Vanwege de coronacrisis hebben veel winkeliers korting gevraagd voor de huur van hun pand. Maar de kantonrechter vindt nu dat online omzet moet worden meegeteld bij de berekening van het recht op huurkorting. Veel ondernemers hebben een webshop opgezet om hun omzet toch nog wat omhoog te krijgen. Anderen hadden deze al naast hun fysieke winkel. Als de online behaalde omzet moet worden meegeteld, dan betekent dat voor veel ondernemers een flink lagere huurkorting. De online omzet van veel winkels is vanwege corona flink toegenomen.

Kantonrechter Rotterdam beperkt recht op huurkorting voor ondernemers met online omzet

Nederlaag voor retailers

Kledingketen Scotch & Soda had een zaak aangespannen tegen de eigenaar van hun winkelpanden, vastgoedinvesteerder Aat van Herk. De eis was dat er tienduizenden euro’s aan huur werd terugbetaald omdat de winkels vanwege corona een tijd dicht moesten en vervolgens maar beperkt klanten konden ontvangen. Bij de berekening werd de online omzet niet meegeteld. De kantonrechter in Rotterdam vindt dat niet terecht. Het recht op huurkorting moet worden berekend op basis van de totaalomzet, ook die van verkopen via een webwinkel. Het gaat hier weliswaar om een tussenvonnis, maar de kan dat dit standhoudt is groot. Dat betekent dat verhuurders ook in andere zaken waar om huurkorting is gevraagd de online omzet mee zullen nemen in de berekening van deze huurkorting. Ook is de verwachting dat rechters dit vonnis zullen volgen bij hun uitspraak in andere vergelijkbare zaken. Winkeliersvereniging Inretail heeft een andere mening. Zij vinden dat online verkoop geen rechtstreeks verband houdt met de verkopen in een fysieke winkel.

Veel conflicten over huurkorting tijdens coronapandemie

Al sinds de eerste beperkte lockdown zijn er discussies over het recht op huurkorting voor winkeliers en horecaondernemers die getroffen werden door de overheidsmaatregelen. Soms werden er goede afspraken gemaakt tussen verhuurders en huurders. Maar in veel andere gevallen stonden de partijen tegenover elkaar bij de rechter. De Hoge Raad doet naar verwachting eind dit jaar uitspraak over richtlijnen voor het wel of niet toepassen van huurkorting als gevolg van de coronapandemie.

Bron: Het Financieele Dagblad