Investeringen in woningen populairder dan ooit

10 januari 2019

2017 was al een recordjaar als het gaat om investeringen in vastgoed. Er werden miljarden gestoken in vooral huurwoningen. 2018 doet daar nog een schepje bovenop. Dit afgelopen jaar werd er voor een nog veel groter bedrag door beleggers geïnvesteerd in de aankoop van vastgoed. Met een investering van ruim 7 miljard in 2018 maken huurwoningen het grootste deel uit van de investeringen in Nederlands vastgoed. De groei komt vooral doordat er het afgelopen jaar een aantal grote transacties heeft plaatsgevonden waar miljoenen mee gemoeid waren. Voor begin volgend jaar staat nog zo’n grote verkoop op stapel van circa 10.000 woningen in Nederland van een Britse investeerder.

Investeringen in vastgoed bereikt record in 2018

Buitenlandse investeerders

Vooral buitenlandse investeerders melden zich op de Nederlandse markt voor huurwoningen. Deze ontwikkeling was eerder al in Duitsland zichtbaar. In Duitsland werden duizenden woningen gekocht door beursgenoteerde bedrijven en die trend verplaatst zich nu ook naar Nederland. Dankzij deze ontwikkeling zullen er in Nederland de komende jaren vooral meer studentenwoningen en seniorenwoningen beschikbaar komen is de verwachting. De reden daarvoor is dat buitenlandse investeerders hier veel ervaring mee hebben.

Investeringsrecord in 2018

In 2018 zal er naar verwachting in totaal tussen de 20 en 21 miljard in vastgoed worden geïnvesteerd. Het gaat dan om het totaal van investeringen in woningen, bedrijfspanden, winkels en overig vastgoed. Dit betekent een stijging van minimaal 1 miljard euro ten opzichten van 2017. Daarmee is ook veel meer geïnvesteerd dan in de jaren voor de huizencrisis die in 2008 begon. De investeringen bedroegen in 2007 ruim 13 miljard. De groei is wel flink getemperd, deze bedroeg in 2018 slechts 4% ten opzichte van het vorige jaar. Maar dat is op zich wel logisch. De markt bereikt uiteindelijk zijn plafond. Omdat er te weinig wordt gebouwd is er simpelweg uiteindelijk geen vastgoed meer beschikbaar waar investeerders hun geld in kunnen steken.