Ineenstorting van vastgoedimperium Signa: een tienjarig kaartenhuis blootgelegd

11 december 2023

Veelbelovende overname van Karstadt als Trojaans aard

In 2014 nam René Benko, de Oostenrijkse vastgoedmagnaat, de kwakkelende Duitse warenhuisketen Karstadt over voor €1, belovend tien jaar eigenaar te blijven. Echter, negen jaar later blijkt deze overname eerder een Trojaans paard. Signa Holding, het conglomeraat van ruim duizend vennootschappen onder leiding van Benko, heeft vorige week uitstel van betaling aangevraagd. Karstadt, in 2018 gefuseerd met Galeria Kaufhof, vroeg eerder in 2020 en 2022 al uitstel van betaling aan.

Van vastgoedmagnaat tot uitstel van betalingWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Benko’s vastgoed- en winkelimperium, ooit bestaande uit iconische panden zoals het KaDeWe-warenhuis in Berlijn en Selfridges in het VK, stort nu in als een kaartenhuis. Met een portefeuille van €23 miljard aan bezittingen en €25 miljard aan vastgoedontwikkeling, blijkt het gebouwd op schulden en opgeblazen waarderingen.

Waarschuwingssignalen en impact op banken

Waarschuwingen over Benko’s leiderschap kwamen al tien jaar geleden. Moody’s waarschuwt nu dat Signa’s surseance schaduwen werpt over de winstgevendheid en kredietkwaliteit van banken in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. De complexe structuur van Signa en dalende waarden van onderliggende bezittingen vergroten de risico’s.

Opgepompte waarderingen en onduidelijke schuldenstructuur

Recente onthullingen suggereren opgepompte waarderingen van het onderpand. Signa’s totale schuld, volgens J.P. Morgan, zou €13 miljard bedragen. De schuldeiserslijst, hoewel lang, is onvolledig, en onduidelijkheid over de schuldenstructuur creëert mogelijk meerdere claims op hetzelfde onderpand.

EC waarschuwt en gevolgen voor commercieel vastgoed

De Europese Centrale Bank drong aan op afschrijvingen op leningen aan Signa. Recente waarschuwingen duiden op aanzienlijke zwakheden in leningen voor commercieel vastgoed, wat een negatieve spiraal kan veroorzaken tussen verminderde financiering en vastgoedprijzen.

Terugblik op dubieuze reputatie en voorwaardelijke gevangenisstraf

Benko’s omstreden reputatie werd in 2014 al benadrukt, waarbij hij in Wenen veroordeeld werd tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Een artikel uit 2015 onthulde de dubieuze praktijken binnen Benko’s rijk, waar vastgoedwaarden en transacties schijnbaar werden opgeblazen.

Conclusie: slachtoffers van het kaartenhuis

Diegenen die nu de gevolgen dragen, inclusief grote banken, vermogende families en investeerders, hadden wellicht eerder aandacht moeten schenken aan de waarschuwingssignalen. Het ineenstorten van Signa’s imperium onthult niet alleen de fragiliteit van Benko’s beloften, maar ook de risico’s van een vastgoedportefeuille gebouwd op schulden en opgeklopte waarderingen.

Bron: fd.nl