Huurprijzen voor woningen net buiten de grote steden fors gestegen

2 mei 2019

Wie een woning wil huren en daarvoor de grote stad wil mijden is steeds duurder uit. De prijzen in de vrije sector voor een huurhuis in middelgrote steden zijn sinds de eerste 3 maanden van 2019 gestegen met bijna 5% tot gemiddeld € 16,33 per vierkante meter. Dit maakt een beetje ruime huurwoning voor veel huishoudens onbetaalbaar.

Huurstijgingen van 15% en meer

In steden als Schiedam, Almere en Haarlem, die als ‘uitwijk’ dienen voor respectievelijk Rotterdam en Amsterdam, stegen de prijzen voor een huurhuis tussen de 11 en 18%. In Amsterdam zelf steeg de huurprijs minder, maar hier betaal je sowieso al een huur van meer dan 22 euro per vierkante meter. De sterke stijging van de huren wordt verklaard door achterblijvende nieuwbouw in kleinere steden en de sterke groei van de bevolking omdat steeds meer mensen er graag willen wonen.

Huurprijzen voor woningen net buiten de grote steden fors gestegen

Niet overal stijgen de huren zo snel

De sterk stijgende huurprijzen zien we momenteel vooral in de Randstad. In steden als Eindhoven en Utrecht was de stijging ook nog aan de hoge kant, maar in de provincies Groningen, Limburg en Overijssel stegen de huren met minder dan 2%. Feit is dat hier vanwege achterblijvende werkgelegenheid de huizen minder aantrekkelijk zijn. Veel mensen willen niet dagelijks uren moeten reizen om op hun werk te komen en verkiezen daarom een huis in de westelijke helft van Nederland.

De huurstijgingen zwakken overigens wel af als ze worden vergeleken met de sterke stijgingen in de afgelopen periode. Ook het vorige kwartaal stegen de huurprijzen landelijk met minder dan 5%, een trend die zich in de eerste 3 maanden van 2019 heeft voortgezet.

Bron: Financieele Dagblad