Huurprijzen winkels blijven dalen

21 januari 2019

De huurprijzen van winkelpanden dalen nog altijd. Dit is al zes jaar het geval en de trend zet dus door. Vastgoedadviseur JLL onderzocht de huurprijzen van 2018 en meldt dat de gemiddelde huur gedaald is van € 669 naar € 665 per vierkante meter per jaar. Voor de winkeliers is dit goed nieuws omdat zij minder kosten maken voor hun winkelpand. Voor de vastgoedhandel is het minder goed nieuws.

De daling heeft te maken met de groeiende onzekerheid in de retail. Er is steeds minder interesse voor winkelpanden aangezien veel winkels vooral online zaken doen. Een stenen winkel is minder noodzakelijk geworden. De leegstand stijgt hierdoor hard. Het heeft wel zo zijn voordelen voor de huurders. Zij staan sterker ten opzichte van de verhuurders en kunnen dus hardere eisen stellen.

Ook stijgingen

Toch daalt de prijs niet overal. Amsterdam is een grote uitzondering. Daar gaan de prijzen erg hard omhoog. Dat is geen verrassing, want over de afgelopen dertien jaar zijn de huurprijzen daar op de belangrijkste locaties met 88 procent gestegen. In de andere grote steden was dit in dezelfde periode maar 15 procent.

Het Damrak spant de kroon. Daar zijn de prijzen het afgelopen jaar met maar liefst 25 procent gestegen. De prijs per vierkante meter per jaar is daar € 2500. De Kalverstraat is nog duurder: € 2950 per jaar. Dit is van oudsher altijd al de duurste winkelstraat geweest, maar vanwege de vele toeristen wordt het Damrak steeds populairder en dus ook steeds duurder. Het Damrak is immers de plek waar vrijwel alle toeristen de stad binnenkomen.

 

Het afgelopen jaar daalden de huurprijzen juist in de andere grote steden, zoals Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Er ging gemiddeld 1,8 procent van de prijs af. In de kleinere steden was de prijsdaling zelfs 4,5 procent.

Bron: FD.nl