Huurders van torens op de Amsterdamse Zuidas kiezen voor een duurzaam kantoor

23 september 2021

Waren het eerder al ABN Amro en APG die hun ‘toren’ op de Amsterdamse Zuidas verlieten, nu kondigt advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek aan dat ze hun toren na 13 jaar verlaten. ‘The Rock’ is één van de beeldbepalende panden aan de prestigieuze Zuidas, maar het past niet meer bij het beeld dat het kantoor wil uitstralen. Daarom verhuist De Brauw nu naar een herontwikkeld pand in het Tripolis Park in Amsterdam. Een duurzaam pand is waar veel bedrijven nu naar op zoek zijn. De tijd dat het ontwerp van het pand en veel marmer doorslaggevend waren lijkt voorgoed voorbij.

Locatie is niet meer doorslaggevend

De coronacrisis heeft gezorgd voor een omslag in denken. Voorheen was de locatie waar een bedrijf zich vestigde van groot belang. Zat je op de Zuidas dan telde je mee. Nu wordt er veel meer gekeken naar de functionaliteit van een gebouw. Past het bij de manier waarop we willen werken? Is het een duurzaam, energiezuinig en slim gebouw? Een pand op een campus locatie is dan ook veel aantrekkelijker dan die in het oog springende toren. De toren verliest aan populariteit omdat het niet meer past bij het duurzame denken van vandaag. Een tweede probleem waar bedrijven tijdens de coronacrisis tegenaan liepen was dat liften niet meer optimaal konden worden gebruikt omdat afstand houden niet mogelijk was.

Huurders van torens op de Amsterdamse Zuidas kiezen voor een duurzaam kantoor

Werken op een groene campus

Bedrijven willen met hun verhuizing laten zien dat ze toekomstgericht zijn. Overigens geldt voor De Brauw Blackstone Westbroek dat ze op de Zuidas blijven, omdat de nieuwe locatie hier ook toe behoort nadat het gebied werd uitgebreid. Er wordt 2.000 m2 minder kantoorruimte gehuurd voor de 650 medewerkers. Dit kan omdat er ook na corona meer thuis gewerkt zal worden. Dit houdt zeer waarschijnlijk ook een verlaging van de huurkosten in, maar hierover doet De Brauw geen uitspraken.

Worden de torens straks nog wel verhuurd?

De eigenaren van de torens op de Zuidas hoeven zich volgens kenners geen zorgen te maken over het aantrekken van nieuwe huurders. De locatie, op een paar minuten van luchthaven Schiphol, blijft zeer aantrekkelijk. De verwachting is dat met name techbedrijven interesse zullen hebben. Wellicht dat de huurprijzen wat onder druk komen te staan als er in korte tijd veel vierkante meters vrijkomen. Maar ‘iedereen wil op de Zuidas zitten’ is nog steeds het devies. Vastgoedeigenaren gaan er dus vanuit dat ze niet te maken zullen krijgen met langdurige leegstand van hun prestigieuze kantoortorens.

Bron: Het Financieele Dagblad

Interieurontwerp voor jouw appartement

Ben je uitgekeken op je huidige woonkamer of ben je toe aan een nieuwe maatwerk keuken?
Kijk op Studio Prüst interieurontwerp.