Huurders van Van Leeuwen in de kou

2 januari 2024

Koude kerst zonder gas en elektra

Huurders van Cees van Leeuwen, waaronder José Gonzales, ondervinden een koude, moeilijke tijd met gas- en elektraafsluitingen. Gonzales, die een appartement huurt aan de Keizersgracht in Amsterdam, staat tegenover zijn huisbaas na het indienen van een verzoek om huurverlaging bij de huurcommissie.

Ellende na stappen naar huurcommissieWanneer komt er een eind aan de prijsstijging van Amsterdamse huizen

Na het indienen van het verzoek ervoer Gonzales plotselinge afsluitingen van gas en elektriciteit. De meterkast bleek zelfs dichtgeschroefd. Om weer toegang tot licht en verwarming te krijgen, moesten de huurders honderden euro’s uitgeven aan loodgieters en elektriciens. Dit herhaalde zich meerdere keren.

Huurcommissie oordeelt overmatige huur

De huurcommissie inspecteerde het appartement en ontdekte gebreken, zoals kieren, tochtgaten, kapotte voorzieningen, en vocht- en schimmelplekken. De rapporteur adviseerde een redelijke huur van 476,84 euro plus gas en elektra, in plaats van de huidige 1.950 euro per maand. De huurcommissie behandelt ook de zaak van de huisgenoot.

Aanhoudende malafide praktijken van Van Leeuwen

Eerder dit jaar onthulde NRC de malafide verhuurpraktijken van Van Leeuwen, voormalig staatssecretaris en bekende vastgoedbezitter. Hij lijkt zijn methoden niet te hebben aangepast en negeert uitspraken van de huurcommissie.

Onbereikbare huisbaas en vastgoedbeheerder

Van Leeuwen reageert niet op vragen over de afsluitingen. Zijn vastgoedbeheerder, Mgharbi, claimt ‘wettelijke geheimhouding’ en kan alleen aangeven dat ze werken aan storingen.

Hoop op gerechtigheid

Gonzales beklaagt dat Van Leeuwen grotendeels in Spanje verblijft, terwijl huurders lijden. De uitspraak van de huurcommissie wordt over drie weken verwacht, wat mogelijk gerechtigheid voor de huurders kan betekenen.

Bron: nrc.nl