Huizenprijzen in april tonen een daling van ruim 4% ten opzichte van vorig jaar

24 mei 2023

In april werden 12.816 woningen verkocht, bijna 20% minder dan een jaar eerder.

Verdere prijsdaling van koopwoningen in april

Koopwoningen zijn in april verder in prijs gedaald, waarbij huizenkopers gemiddeld 4,4% minder betaalden dan een jaar eerder. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Aanhoudende stagnatie op de huizenmarkt

De huizenmarkt ervaart een aanhoudende stagnatie, die sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in rap tempo is verergerd. De stijgende rente heeft ervoor gezorgd dat mensen minder kunnen bieden, terwijl de oplopende inflatie en hoge energiekosten kopers terughoudend hebben gemaakt.

Opeenvolgende maandelijkse prijsdalingen

De prijsdalingen waren al langer zichtbaar op maandbasis. Sinds augustus 2022 zijn de prijzen vrijwel elke maand gedaald. In april daalden de prijzen opnieuw met 1,1% ten opzichte van maart, zonder enige demping in de prijsdalingen. Het gemiddelde bedrag dat huizenkopers vorige maand betaalden voor een woning was €401.374.

Minder huizenverkopen door terughoudendheid van kopers

Naast de prijsdalingen is ook het aantal huizenverkopen aanzienlijk afgenomen. In april werden slechts 12.816 woningen verkocht, bijna 20% minder dan een jaar eerder. Deze terugloop in transacties op de huizenmarkt is een trend die al enkele maanden aanhoudt. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er in totaal 53.253 huizen verkocht, ruim 11% minder dan in dezelfde periode in 2022.

Dramatische afname van nieuwbouwverkopen

Bij nieuwbouwwoningen is eveneens sprake van een dramatische afname in het aantal verkopen. Eerdere cijfers van het CBS tonen aan dat het aantal nieuwbouwtransacties in het vierde kwartaal van 2022 met meer dan de helft is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.