Huizenkoper kiest weer vaker voor een hypotheek met 10 jaar vaste rente

7 november 2022

De hypotheekrente vastzetten bij afsluiten of oversluiten is nog steeds populair bij huizenkopers. Maar er is wel sprake van een opvallende verschuiving. Toen de rente nog historisch laag stond, koos men vaker voor 20 jaar vast. Maar sinds eind 202i is de rente bijna verdrievoudigd. Ook de renteverschillen zijn kleiner. Wie nu kiest voor 20 jaar vast heeft nauwelijks méér voordeel dan bij 10 jaar vast.

Comeback van 10 jaar vast

De hypotheekrente vastzetten blijft onverminderd populair. Huizenkopers weten graag waar ze aan toe zijn. Ook nu de rente stijgt wordt in bijna 80% van de gevallen gekozen voor een lange rentevaste periode. In januari 2022 werd ongeveer 15% van de hypotheken afgesloten met een rentevaste periode van 10 jaar. Het aandeel van 20 jaar vast lag op 57%. In september is er een heel ander beeld. Het aantal hypotheken met een rentevaste periode van 10 dan wel 20 jaar ligt nagenoeg gelijk. Zo’n 38% kiest voor 10 jaar vast en een even groot aantal kopers voor 20 jaar vast.

Huizenkoper kiest weer vaker voor een hypotheek met 10 jaar vaste rente

Gaat de rente weer omlaag?

Toen de rente daalde waren er vaak momenten waarop deskundigen zeiden dat de rente ‘nu vast niet verder zou dalen’. Maar dat gebeurde toch. Menig pensioenfonds ging daarmee het schip in waardoor pensioenen werden bevroren of zelfs daalden. Het verschil tussen 10 jaar vast en 20 jaar vast is nog nooit zo klein geweest. Bij de meeste aanbieders is het verschil maar iets van 0,25%. Dat betekent dat je nu relatief goedkoop de rente voor langere tijd kunt bevriezen. Maar toch kiezen steeds minder huizenkopers voor die optie.

Dit kan alleen maar indiceren dat er wordt gegokt op een rentedaling over een aantal jaren. De hypotheekrente vastzetten voor 20 jaar betekent immers dat je tot pakweg 2042 vastzit aan een hoge rente. De verwachting dat de rente weer gaat dalen blijkt ook uit het aantal hypotheken met een variabele rente. Want ook dat aandeel stijgt. In de komende jaren moet blijken of de huizenkoper een beter voortschrijdend inzicht heeft dan de deskundigen bij pensioenfondsen.

Bron: Het Financieele Dagblad